Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Destimulisanje tržišta nekretninama


Podgorica

Crnogorsko tržište nekretnina koje je već duže u fazi stagnacije vjerovatno će dodatno biti destimulisano novom odlukom Uprave za nekretnine da od stranaca, koji na ime firme osnovane u Crnoj Gori traže uknjižbu zemljišta, zahtijeva da od Ministarstva finansija dobiju potvrdu o obavljanju privredne djelatnosti. A Ministarstvo takve potvrde ne izdaje.

Domaće kompanije čiji su vlasnici strani državljani i preduzeća ne mogu više na sebe knjižiti zemljište jer lokalni katastri traže potvrdu o namjeri firme koja je kupila zemlju da na njoj nešto radi. Potvrde, koje lokalni katastri traže po nalogu direktora Uprave za nekretnine Miće Orlandića, Ministarstvo finansija ne izdaje jer sve firme registrovane u Crnoj Gori bez obzira da li su u stranom vlasništvu ili ne imaju status domaćih. Iz Vlade je u međuvremenu, prema pisanju dnevnika "Vijesti", potvrđeno da je Uprava za nekretnine naložila lokalnim podružnicama da ubuduće ne upisuju zemljište na preduzeća čiji su vlasnici stranci, bez obzira da li su osnovana u Crnoj Gori ili ne.

Inače, stari saveni zakon koji primjenjuje Crna Gora dozvoljava stranim preduzećima da kupuju i knjiže zemljište, kuće, stanove i poslovni prostor uz obaveznu potvrdu da te nekretnine služe za obavljanje privredne djelatnosti. Međutim, prema tumačenju Privrednog suda domaćim preduzećima takva potvrda koju izdaje Ministarstvo finansija ne treba jer sva imaju isti tretman bez obzira na to u čijem su vlasništvu. Potpredsjednik Udruženja pravnika Branislav Radulović smatra da Uprava za nekretnine striktno primjenjuje zakon:

"Uprava za nekretnine striktno primjenjuje odredbe zakona, međutim, moramo kazati i jednu drugu situaciju da se i na samo upozorenje Udruženje pravnika u ranijem periodu zakon striktno nije primjenjivao i smatramo da u ovom trenutku kada je prijedlog u proceduri, kada je skoro pitanje nedjelje kada će biti usvojen Zakon o svojinsko pravnim odnosima mislim da je najbolje umjesto rasprave o cjelishodnosti postupanja Uprave za nekretnine učiniti dodatan napor, usvojiti Zakon o svojinsko pravnim odnosima i na taj način omogućiti nesmetano postupanje i funkcionisanje privrednih subjekata fizičkih i stranih lica iz inostranstva i potpunu primjenu zakona i legaliteta u Crnoj Gori na način što će se striktno poštovati odredbe nacionalnog zakonodavstva".

Ukoliko se uzme u obzir da Uprava za nekretnine zahtijevajući potvrde od preduzeća demonstrira striktnu primjenu zakona postavlja se pitanja zašto onda do sada zakon nije striktno primjenjivan već se stranim državljanima dozvoljavalo da koriste rupe u zakonu i preko osnivanja fiktivnih preduzeća knjiže zemljište na svoje ime. Branislav Radulović:

"Nesporno je da je u ranijem periodu Uprava za nekretnine nije primjenjivala odredbe koje se odnose na pravni režim stranaca. Međutim, mislim da je najgora situacija za Crnu Goru da bude prepoznata kao zemlja sa selektivnom primjenom zakona to znači da zakon u zavisnosti od personaliteta, u zavisnosti od konkretnih situacija ili okolnosti ima primjenu odnosno ne primjenu zakona i to je ono što generalno urušava dignitet pravnog sistema u Crnoj Gori i naglašavam da u ranijem periodu zasigurno nijesu poštovane odredbe nacionalnog zakona jer, iako je bio savezni zakon bio u primjeni u Crnoj Gori".

Pored pravnog aspekta postoji i veoma značajan ekonomski aspekt ovog problema. Aktuelni događaji u oblasti tržišta nekretnina predstavljaju negativan signal potencijalnim stranim investitorima, smatraju u Montenegrobiznis alijansi. Darko Konjević, izvršni direktor ove poslovne asocijacije, kaže da se MBA zalaže za što hitnije usvajanje Zakona o svojinsko pravnim odnosima:

"Crna Gora treba jednostavno da se odluči da li želi strane investitore ovdje, da li da im omoguće da imaju vlasništvo ili ne žele. Postoje dva rješenja, a svako prelazno rješenje kao što sada imamo, nije dobro. Nije dobro iz stanovišta jer odbija potencijalne strane investitore, glas između njih, odnosno ono što se zove neformalna komunikacija se brzo širi i vidimo da to može da izazove probleme u budućem razvoju Crne Gore".

Očigledno je da ključ problema leži u činjenice da još uvijek nije usvojen prijedlog Zakona o svojinsko pravnim odnosima koji bi regulisao ovu oblast. Za donošenje to zakona potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu, a u vladajućoj kaoliciji nema saglasnosti između Demokratske partije socijalista koja bi potpuno liberalizovala tržište nekretnina i Socijaldemokratske partije koja se drži stava da odnos prema strancima u ovoj oblasti treba da bude ipak nešto restriktivniji.

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG