Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija dobila Vladu


Skupština Srbije

Skupština Srbije izabrala je u ponedeljak uveče novu Vladu, čiji je premijer Mirko Cvetković. U zakletvi novoizabranih članova Vlade navodi se, uz ostalo, obaveza da će biti posvećeni očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije.

Za izbor Vlade glasalo je 127 poslanika liste Za evropsku Srbiju, koalicije SPS-PUPS-JS, Bošnjačke liste za evropski Sandžak i Mađarske koalicije. Protiv je glasalo 27, uzdržanih nije bilo, a nije glasalo 10 poslanika, od ukupno 164 koliko je bilo u sali.

Vlada ima 27 članova od kojih DS ima premijera i još 12 mesta, G17 plus šest, SPS četiri, a PUPS, Sandžačka demokratska partija, Srpski pokret obnove i Stranka demokratske akcije Sandžaka po jednog.

U Cvetkovićevom kabinetu su prvi potpredsednik, zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić (SPS), potpredsednik i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić (DS), potpredsednik i ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić (G17 plus) i potpredsednik Jovan Krkobabić (PUPS).

U vladi su i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić (DS), ministar odbrane Dragan Šutanovac (DS), ministarka finansija Diana Dragutinović (DS), ministarka pravde Snežana Malović (DS), ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin (DS), ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić (SPS), ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić (SPS), ministar državne uprave i lokalne samouprave Milan Marković (DS).

U Cvetkovićevom kabinetu su i ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević (DS), ministar prosvete Žarko Obradović (SPS), ministarka za omladinu i sport Snežana Samardžić-Marković (G 17 plus), ministar zdravlja Tomica Milosavljević (G 17 plus), ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo Jasna Matić (G 17 plus), ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić (SDP), ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić (DS), ministar za kulturu Nebojša Bradić (G 17 plus).

Ministarka za Nacionalni investicioni plan je Verica Kalanović (G 17 plus), ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović (DS), ministar vera Bogoljub Šijaković (DS), ministar za dijasporu Srđan Srećković (SPO), ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić (DS) i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin (SDA Sandžaka).
XS
SM
MD
LG