Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kovačevićevi saučesnici ponovo u pritvoru


Miladin Kovačević je prebjegao u Srbiju i srbijanske vlasti već su najavile da ga kao srpskog državljanina ne mogu izručiti SAD-u.

Državljani BiH Sanel Softić i Edin Džubur, koji se terete za napad na američkog studenta Brajana Štajnhauera u mjestu Bingamton u američkoj državi Njujork, ponovo su privedeni u SAD, jer je optužnica protiv njih proširena za teže krivično djelo, pišu američki lokalni mediji.

Softić i Džubur su zajedno sa državljaninom Srbije Miladinom Kovačevićem optuženi da su 4. maja u kafiću u mjestu Bingamton u američkoj državi Njujork pretukli Štajnhauera, koji je od tada u komi.

Softić i Džubur su prvo bili optuženi za saučesništvo u napadu i oslobođeni su nakon polaganje kaucije u iznosu od 10.000 dolara, a ponovo su uhapšeni u srijedu 2. jula. Po odluci sudije oblasti Brum Marina Smita, Softić i Džubur ostaće u pritvoru do ponedjeljka, 7. jula, kada će biti utvrđeno da li će iznos kaucije biti uvećan pošto su optuženi za teže krivično djelo.

Sud u oblasti Brum tereti ih za udruženi napad za koji je predviđena istovjetna kazna kao i za pokušaj ubistva, a to je minimalno pet, a maksimalno 25 godina zatvora. Objašnjavajući zašto je tražio da Softić i Džubur ponovo budu uhapšeni, sudija Smit je rekao da su se okolnosti promijenile i da će 7. jula odlučiti da li će im povećati iznos kaucije.

"Štajnhauer bi mogao da umre, pa bi optužnica mogla da bude proširena na ubistvo i sada je situacija mnogo ozbiljnija nego što je bila u maju", objasnio je Smit. On je u obzir uzeo i izjavu tužioca Šeril Mansini koja je rekla da bi Softić mogao da pobjegne iz zemlje, kao Kovačević, jer se može desiti da pored američkog ima i pasoš BiH.

Softić ima državljanstvo i BiH i SAD, dok Džubur ima samo državljanstvo BiH i već je predao svoj pasoš policiji. Njihov saučesnik Miladin Kovačević pobjegao je početkom juna u Srbiju nakon što je oslobođen uz kauciju od 100.000 dolara.

Vicekonzul Srbije u SAD Igor Milošević povučen je sa te dužnosti i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak zbog sumnje da je izdavanjem drugog pasoša omogućio bjekstvo Kovačeviću. Vlada Srbije razriješila je dužnosti i generalnog konzula u Njujorku Slobodana Nenadovića, jer je Kovačević, kome su američke vlasti oduzele pasoš, dobio novi u Konzulatu Srbije u Njujorku.

Američki senatori Hilari Rodam Klinton, Čarls Šumer i Moris Hinči zatražili su od američkog državnog sekretara Kondolize Rajs da izvrši pritisak na Srbiju da pomogne u pronalaženju Kovačevića i da ga isporuči SAD.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG