Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vekarić: Oslobađanje Orića neće doprineti pomirenju


Odluka Apelacionog veća Haškog Tribunala da oslobodi Nasera Orića "neće doprineti pomirenju u regionu, već samo može da podupre one snage koje insistiraju na terminu selektivna pravda", izjavio je danas portparol Tužilaštva Srbije za ratne zločine Bruno Vekarić.
On je rekao da ne želi da ulazi u ćinjenično stanje koje je utvrđivao sud u procesu protiv ratnog zapovednika bošnjačkih snaga u Srebrenici Orića, ali da je "nesumnjivo utvrđeno da su nad Srbima u tom gradu počinjeni strahoviti zločini za koje neko mora da odgovara", istako je Vekarić, dodajući da se postavlja i pitanje svedočenja, posebno dva ključna svedoka koji su promenili iskaze u vezi sa Orićevom ulogom.
Gotovo sve političke stranke u Srbiji osudile su oslobađanje Orića. Tako je odlazeći premijer Vojislav Koštunica ocenio je da je Haški tribunal oslobadajucom presudom u cetvrtak "postao saucesnik u ratnim zlocinima" koje je pčinio Naser Orić.
Haški tribunal danas je pravosnažno oslobodio ratnog zapovednika
bošnjačkih snaga u Srebrenici Nasera Orića krivice za zločine nad
Srbima u tom gradu 1992-93. Time je preinačena prvostepena presuda izrečena u leto 2006, kojom je Orić bio proglašen krivim što nije sprečio zločine nad Srbima i osuđen na dve godine zatvora.
XS
SM
MD
LG