Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bankari upozoravaju na snažan rast inflacije


Guverneri više od 100 centralnih banaka svijeta upozorili su na godišnjem sastanku Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Parizu na opasnosti od snažnog rasta inflacije i konstatovali da bi poskupljenje energenata mogalo jednako naštetiti i bogatim i siromašnim zemaljama.

“Dolaze vrlo teška vremena za svjetsku ekonomiju, a na meti će biti posebno biti finansijski sektor, kojeg će zahvatiti novi talas previranja kada se usporavanje počne odražavati na potrošačke kredite”, rekao je guverner Centralne banke Argentine, Martin Redrado.

Zvaničnici preko 100 centralnih banaka na sastanku su razmijenili stavove u vezi sa svjetskim ekonomskim prognozama i složili se da najveći izvor zabrinutosti predstavljaju visoke cijene nafte.

U ekonomijama u razvoju, gdje potrošači troše veći dio svojih primanja na hranu nego što je to slučaj u industrijski razvijenim zemljama, inflacija više nije samo problem monetarne već i socijalne politike.

Bankari se slažu da nema jedinstvenog rješenja za obuzdavanje inflacije i podsticanje rasta.

Predstavnici zemalja koje bilježe ogroman rast prihoda od izvoza nafte, kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), smatraju da su cijene tog energenta previsoke.

"Želimo niže cijene nafte, onoliko koliko je god to na tržištu moguće. Naravno da nama visoke cijene odgovaraju, ali one istovremeno stvaranju druge probleme", kazao je guverner Centralne banke UAE, sultan Nasser Al-Suweidi.
XS
SM
MD
LG