Dostupni linkovi

Od 1. jula sa vinjetama kroz Sloveniju


Od utorka 1. jula će vožnja na auto-cestama u Sloveniji biti moguća samo sa na lijevoj strani prednjeg vjetrobranskog stakla propisno nalijepljenom polugodišnjom vinjetom. U susjednim državama i dalje vlada negodovanje zbog postupka Ljubljane.

Prvo izdanje vinjeta će važiti pola godine i koštaće za sva vozila do 3,5 tone 35 eura, a njeno posjedovanje će kontrolisati policija i kontrolori preduzeća za auto-puteve obučeni u prepoznatljive uniforme i u prepoznatljivo označenim automobilima.

Vinjeta za motoriste će koštati 17,5 eura, a za neposjedovanje vinjeta, koje se mogu kupiti na benzinskim pumpama u Sloveniji i na pumpama slovenačkog Petrola u Hrvatskoj su predviđene visoke kazne.

Od početka iduće godine će u upotrebi biti godišnje vinjete, koje će koštati 55 eura. Vinjete će u Sloveniji važiti sve do uvođenja elektronske naplate korištenja auto-puteva.

Uvođnje vinjeta već duže vrijeme izaziva negodovanja auto-moto klubova u inostranstvu, a posebno u susjednim državama Austriji i Hrvatskoj, koji zahtijevaju i od Evropske komisije da utiče da Slovenija uvede i nedjeljne i mjesečne vinjete

"Naši prijatelji Slovenci su sa vinjetama malo prenaglili", izjavio je nedavno hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, zabrinut za posljedice uvođenja vinjeta u Sloveniji na turizam u Hrvatskoj i dodao da bi "Slovenija morala shvatiti da ako Hrvatska bude imala više gostiju ljeti, više će zaraditi i tako će Slovenija imati više skijaša iz Hrvatske".

Nedjeljne i mjesečne vinjete ima nekoliko evropskih država, kao što su Austrija, Mađarska, Češka, Slovačka i Bugarska, koje koriste taj način naplate korištenja njihovih auto-puteva.
XS
SM
MD
LG