Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Njemačka najviše uplatila u budžet EU


Njemačka je zemlja koja je najviše platila članstvo u Evropskoj uniji prošle godine, dok je Grčka od tog bloka dobila najviše novca, saopštili su predstavnici Evropske komisije.

Međutim, sistem subvencija u poljoprivredi više ne predstavlja najskuplju stavku budžeta EU. Sada se više ulaže u jačanje ekonomskog rasta i otvaranje novih radnih mjesta, pokazuju podaci EK.

Prema tim podacima, Njemačka je prošle godine najviše uplatila u budžet EU, koji je iznosio 114 milijardi EUR, čak 7,4 milijarde više nego što je iz njega dobila. Njemačka je već dugo najveći neto davalac u budžet EU.

Velika Britanija je prošle godne pretekla Holandiju i Francusku postavši drugi najveći neto davalac, uplativši 4,2 milijarde EUR više nego što je primila, i to uprkos svom rabatu od 5,2 milijarde.

Francuska je pala na treće mjesto, sa tri milijarde EUR, dok je Holandija platila 2,9 milijardi više nego što je dobila.

Kao druga krajnost, Grčka je primila 5,4 milijarde EUR više iz budžeta EU nego što je u njega uplatila, čime je ostala najveći neto primalac drugu godinu zaredom.

Novopridošlica u EU, Poljska, daleko najveća i sada najsiromašnija članica, našla se na drugom mjestu, primivši 5,1 milijardu EUR više nego što je uplatila.

Španija, koja je bila najveći neto primalac od 1998. do 2005., prošle godine se našla na trećem mjestu, dobivši 3,6 milijardi EUR više nego što je uplatila.

Budžet EU svake godine je predmet žestokih prepirki jer se zemlje članice trude da iz njega izvuku što je moguće više novca.

Izvor: Hina
XS
SM
MD
LG