Dostupni linkovi

Kongres donio Zakon o finansiranju ratova


Američki Kongres odobrio je u četvrtak naveče budžetski Zakon o finansiranju ratova u Iraku i Afganistanu vrijedan 162 milijarde dolara. Sredstva za vođenje rata u Iraku s novim će se zakonom popeti na više od 650 milijardi dolara.

Zakon o finansiranju ratova u Iraku i Afganistanu Predstavnički dom Kongresa prihvatio je prošle sedmice, a predsjednik George W. Bush rekao je da će ga potpisati. Predstavnički dom zakon je prihvatio s 268 glasova za i 155 protiv, a dodatne mjere odobrio je zasebno, s 416 glasova za i 12 protiv.

Sredstva koja je Kongres odobrio za vođenje rata u Iraku, koji traje od marta 2003., s novim će se zakonom popeti na više od 650 milijardi dolara, a za operacije u Afganistanu od 2001. godine, na gotovo 200 milijardi dolara, prema podacima kongresnih službi.

Zakon, koji je završno odobrenje dobio u Senatu sa 92 glasa za i šest protiv, također osigurava besplatan studij veteranima i produljuje isplatu naknade za nezaposlene za 13 mjeseci. Zakon osigurava i 2,7 milijardi dolara za najhitniju pomoć poplavljenom području američkog srednjeg zapada.

Izdvajanje dodatnih sredstava za namjene koje nisu izravno vezane uz zakon, u SAD je dio zakonodavne tradicije.
XS
SM
MD
LG