Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ban Ki Mun ohrabren Tadićevom izjavom


Ban Ki-moon

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je danas kako se nada da će Beograd i Priština razgovarati sa novim šefom UNMIK-a Lambertom Zanierom i učestvovati u dijalogu, kako bi se sva otvorena pitanja rešila na miran način.

"Ohrabren sam onim što je predsednik Boris Tadić rekao (na sednici Saveta bezbednosti 20. juna) - da će nastaviti da učestvuje u dijalogu o svih šest tačaka sadržanih u mom paketu predloga", rekao je Ban Ki Mun na konferenciji za novinare u sedištu UN u Njujorku.

Ban Ki Mun je u predloženom paketu potvrdio stav UN o neutralnosti prema pitanju statusa Kosova i iskazao privrženost UN dijalogu sa Beogradom u šest oblasti: policija, pravosudje, kontorla granica, srpska baština, saobraćaj, infrastruktura i carina.

Generalni sekretar je novinarima u Njujorku rekao da zna da su stavovi kosovskih i srpskih vlasti različiti.

"Ali, sa novim specijalnim predstavnikom (Lambertom) Zanierom koji preuzima nove odgovornosti u Prištini, iskreno se nadam da će oni učestvovati u dijalogu kako bi se sva pitanja rešila na miran način"
, rekao je Ban Ki Mun.

Upitan da li je pozvan u posetu Beogradu i Prištini, Ban Ki Mun je rekao da će "videti kada će moći da poseti region".
Generalni sekretar UN je najavio da će nastaviti tesnu saradnju sa liderima svih strana - Prištine, Beograda i Evropske unije.
Ban Ki Mun je na sednici Saveta bezbednosti UN 20. juna predstavio plan o preoblikovanju UNMIK što omogućava Evropskoj uniji jaču operativnu ulogu na Kosovu, "pod kišobranom" UN.

Lamberto Zanier izjavio je u četvrtak da je iz sedišta UN dobio dugo očekivano "zeleno svetlo" da počne sa preuoblikovanjem UNMIK i da sada postoje uslovi za početak perioda od 120 dana za preustrojstvo
Misije UN na Kosovu.
XS
SM
MD
LG