Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nezadovoljstvo izvještavanjem HTV o Evropskom prvenstvu


Neki članovi Programskog vijeća HRT-a na današnjoj su sjednici iznijeli niz primjedaba na račun dosadašnjeg zabavnog programa emitiranog u sklopu Europskog prvenstva u nogometu, ocjenjujući ga nedostojnim javne televizije, dok su drugi pak ocijenili da je taj posao dobro obavljen.

Iako su pojedini članovi predlagali da se rasprava o emitiranom programu završi zaključkom kako Vijeće smatra da je zabavni program u sklopu Eura 2008. bio ispod svake razine javne televizije umjesto da potiče pozitivne društvene vrijednosti, to nije prihvaćeno, već je odlučeno da se o tom slučaju razgovara nakon što bude gotovo cjelovito izvješće.

Članica Vijeća Suzana Jašić ustvrdila je da je emisija "Volim nogomet" ispromovirala čitav niz rodnih stereotipa, poput žena koje, kako je rekla, mašu svojim atributima i muškaraca koji piju pivo. HRT je, smatra Jašić, kršio zakon o eksplozivnim tvarima jer su u studiju zapaljene baklje dok je emisiju "Zurka" ocijenila primitivnom.

Nezadovoljna time što je nakon utakmice Hrvatske i Austrije premijer Ivo Sanader komentirao igru, Jašić je predložila da se "premijera pozove u prognozu vremena da najavi sunce poslje kiše, a da članovi Programskog vijeća pritom plješću".

Marina Škrabalo rekla je da je javna televizija program trebala iskoristiti za obrazovne sadržaje, nezadovoljna time što kviz "Ekspert protiv 100" promovira klađenje.

Škrabalo, koja je za prijenos i analize utakmica rekla da su obavljeni profesionalno, ustvrdila je da u studiju nije primijetila ni jednu ženu koja je komentirala neki aspekt nogometa, ali jest više njih odjevenih kao da vode Eurosong.

Đuro Popijač rekao je da bi se mogao složiti s nekim primjedbama, ali ne i s ocjenama da je to dno dna. Za njega je to, kako je rekao, organizacijski dobro obavljen posao.

Anja Šovagović rekla je pak da je sportski program oborio sve rekorde gledanosti u povijesti HTV-a. Dodala je da i ona ima neke primjedbe i pohvale, ali da ih ne želi iznosti jer se sve diskusije završavaju na ideološko-političkim terenima.

Vijeće je zbog pristupanja Hrvatske EU-u dopunilo Statut HRT-a pa će ubuduće HRT za svaku organizacijsku jedinicu, koja se financira iz pristojbe, voditi troškove korištenja pristojbe, a komercijalnu djelatnost obavljat će prema načelima tržišta.

Izvješća Ravnateljstva o poslovanju HRT-a te o prikrivenom reklamiranju i prekoračenju dozvoljene minutaže reklama bit će dopunjena za iduću sjednicu.

HRT je u 2007. ostvario dobit od šest milijuna kuna, a plan je bio 20 milijuna kuna. Tromjesečno izvješće od veljače do svibnja 2008. odgovara planu za ovu godinu.

XS
SM
MD
LG