Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Župljanin se nije želio izjasniti o krivici


Stojan Župljanin je dovezen u pritvor Ševeningen u Hagu 21. juna 2008.

Haški optuženik Stojan Župljanin danas se prvi put pojavio pred Sudskim vijećem Haškog tribunala. Župljanin se nije htio izjasniti o krivici za zločine u Bosanskoj krajini 1992. godine, ali je optužio vlasti Srbije da su namjeravale da ga ubiju zajedno sa preostalim bjeguncima.

"Pošto nisam primio optužnicu, iskoristio bih pravo da se ne izjašnjavam ovom prilikom", rekao je Župljanin sudijama Haškog tribunala, poslije čega je sudija Ole-Bjorn Stole odložio njegovo izjašnjavanje o krivici za 30 dana. Dok mu je sudija Stole čitao sažetak optužnice, Župljanin se osmjehivao.

Na poziv sudije, Župljanin je potvrdio svoj identitet, ali je prethodno optužio vlasti u Srbiji da su namjeravale da ga ubiju, kao i preostale optužene koji su još na slobodi - Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Prema njegovim riječima, o tome su se dogovorili "Tadić, Koštunica, Bulatović i Vukčević" koji su na sastanku "prije četiri godine" zaključili da je "u najboljem interesu Republike Srbije i Republike Srpske da mi budemo likvidirani".

"Hvala Bogu, pa nisu znali koga hapse, srećom imao sam originalna dokumenta na ime Branislava Vukadina o kome se ovih dana toliko pričalo", rekao je Župljanin. On je "svojoj braći" Mladiću, Karadžiću i Hadžiću "zaželio da zauvijek ostanu na slobodi".

Župljanin (56) je optužen za progon, istrebljenje i ubistvo, mučenje, okrutno postupanje, nehumana djela, deportacije, bezobzirno razaranje naselja i vjerskih i kulturnih objekata. U sedam tačaka, na teret mu se stavljaju zločini protiv čovječnosti, a u šest kršenja zakona i običaja ratovanja. Prema optužnici, Župljanin je, kao načelnik Centra službi bezbjednosti u Banjaluci, bio najviši policijski oficir u samoproglašenoj Autonomnoj Regiji Krajina i zapovjedao je policijskim snagama koje su od aprila do decembra 1992. počinile zločine nad nesrbima. Ti zločini su, kako se navodi u optužnici, počinjeni s namjerom da se od Bošnjaka i Hrvata etnički očisti područje Bosanske krajine, koje bi zatim bilo uključeno u novu srpsku državu.

Tribunal je Župljanina optužio 1999., a optužnica je objavljena 2001. godine. Župljanina su 11. juna u Pančevu uhapsile vlasti Srbije, a prošle subote su ga prebacile u Hag.
XS
SM
MD
LG