Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Galbraith svjedoči u Hagu o zločinima u Oluji


Bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith počeo je u ponedjeljak u Haagu svjedočiti na suđenju trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za ratne zločine počinjene tijekom Oluje.

Galbraith, koji je obavljao dužnost američkog veleposlanika u Hrvatskoj od 1993. do 1998. svjedoči uz nazočnost predstavnice američke vlade i ovo je njegovo četvrto svjedočenje pred Haškim sudom.

Galbraith je svjedočio prije točno pet godina na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, a 2006. bio je svjedok na suđenjima bivšem vođi krajinskih Srba Milanu Martiću, te šestorici bosansko-hercegovačkih Hrvata optuženih za zločine počinjene tijekom rata u BiH gdje se uglavnom bavio hrvatskom politikom prema BiH.

Galbraith se već tijekom svjedočenja na suđenjima Miloševiću i Martiću bavio i Olujom kada je ocijenio da u toj operacije nije bilo etničkog čišćenja jer je većina srpskog stanovništva odmah napustila teritorij, ali je bilo zločina.

"Hrvati nisu počinili etničko čišćenje u Krajini, iako su počinili teške povrede ljudskih prava... stanovništvo je otišlo prije dolaska Hrvata, vjerojatno s pravom strahujući od toga što bi Hrvati mogli učniti", rekao je Galbraith na suđenju Miloševiću.

Haško tužiteljstvo tereti trojicu hrvatskih generala za etničko čišćenje, odnosno progon stanovništva te druge zločine počinjene tijekom Oluje.

"Hrvatska je bila umiješana u mnogo nezakonitog i kriminalnog ponašanja tijekom operacije Oluje. To je uključilo dopuštanje sustavnog paleža domova i imovine srpskog stanovništva nakon što je otišlo. To je uključilo ubijanje nekoliko stotina osoba koje su ostale. To je uključilo napore Tuđmana, koji je po meni bio rasist, da spriječi Srbe, građane Hrvatske, u povratku u njihove domove", kazao je na suđenju Martiću Galbraith.

On je na tim suđenjima kazao kako su i on osobno i američka vlada stalno i javno kritizirali povrede ljudskih prava koje su počinili Hrvati i "koje su bile teške i neoprostive" te na njih upozoravali na susretima s tadašnjim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom i drugim hrvatskim dužnosnicima. Galbraith je na tim suđenjima opisao kako se početkom kolovoza 1995. pridružio na traktoru koloni izbjeglica kod Siska kako bi ih zaštitio od napada.

Galbraith je svjedočio kako je do Oluje došlo jer su se poklopili interesi međunarodne zajednice i Hrvatske da se vojnom akcijom zaštiti Bihać od snaga RS odnosno da se spriječi mogućnost ponavljanja Srebrenice na tom području, a Hrvatska je uz to strahovala od formiranja nove kompaktne zapadne srpske države koja bi obuhvaćala susjedne dijelove BiH i Hrvatske i otežala hrvatski cilj reintegracije svojih tada okupiranih područja. Uz to Hrvatska, tada već preopterećena izbjeglicama, strahovala je od novog vala izbjeglica, a postajala je sve nestrpljivija zbog ustrajnog odbijanja vođa krajinskih Srba da prihvate plan mirne reintegracije tzv. krajine uz davanje široke autonomije Srbima (plan Z-4).

Galbraith je na tim suđenjima kazao kako je za planiranje hrvatske vojne akcije saznao 21. srpnja 1995., odnosno 15-ak dana prije samog početka Oluje i tvrdio je da SAD u planiranju Oluje nije sudjelovala, a privatna vojna kompanija MPRI sudjelovala je samo kroz programe obuke.

On je na suđenju Miloševiću svjedočio da je Hrvatskoj tada prenio stajalište SAD-a da Washington "niti odobrava niti se protivi" vojnoj akciji, kao i da Hrvatska u slučaju da zapadne u teškoće ne može računati na pomoć SAD-a.

Galbraith je kasnije na suđenju Martiću 2006. kazao da je Washington odlučio da neće dati "nikakvo svjetlo za hrvatsku vojnu akciju - niti zeleno niti crveno".

Galbraith je tada, kako je posvjedočio, "upozorio Tuđmana na najsnažniji mogući način da ćemo, u slučaju ikakve vojne akcije, njega i Hrvatsku smatrati odgovornima za zaštitu civilnog stanovništva, srpskih civila, kao i za sigurnost mirovnih snaga UN-a".

Galbraith je tijekom svjedočenja na suđenju Miloševiću kazao kako Knin tijekom granatiranja nije bio razoren odnosno nije bilo većih oštećenja u gradu, što je teza koju zastupaju obrane trojice generala, nasuprot stajalištu haškog tužiteljstva.

Bivši američki ambasador također je svjedočio da je "određeni dio srpskog stanovništva otišao jer su im vođe naredile a ne zbog vojne akcije", što je također teza koju zastupaju branitelji hrvatskih generala.

XS
SM
MD
LG