Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Clintonovi ljudi u Obaminom timu


Kandidat Demokratske stranke na izborima za predsjednika SAD-a Barack Obama formirao je vanjskopolitički tim u kome se nalaze i tri bliska saradnika nekadašnjeg predsjednika Billa Clintona i njegove supruge Hillary - poput bivših američkih državnih sekretara Madeleine Albright i Christophera Warrena i bivšeg sekretara za odbranu Williama Perryja.
Senator Obama je formirao Radnu grupu za Nacionalnu sigurnost, koju èine savjetnici sa kojima æe se redovno konsultirati do kraja predizborne kampanje.
"Svaki od pojedinaca koji su ovdje okupljeni dao je izuzetan doprinos našoj zemlji u vladi i Kongresu. Nekolicina njih su već neko vrijeme bili moji savjetnici u kampanji. Mi smo takodjer počastvovani da su nam se pridružili neki viši savjetnici senatorke Hillary Clinton", rekao je Obama.
On se prvi put sastao sa savjetnicima jučer u Washingtonu, na sastanku na kome su razmotreni neposredni izazovi sa kojima se, kako je navedeno, SAD suoèavaju posle katastrofalne vanjske politike Georgea Busha".
U novoformiranoj Radnoj grupi za nacionalnu bezbednost pored spomenutih bivših saradnika Billa i Hilary Clinton nalaze se Jim Steinberg, bivši zamjenik savjetnika predsjednika SAD za nacionalnu sigurnost, Lee Hamilton, nekadašnji predsjednik Komiteta za vanjske odnose Predstavnièkog doma, senator David Boren, nekadašnji predsjednika Odbora Senata za obavještajne poslove, Tony Like bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost, sekretar za mornaricu Richard Danzig, član Predstavničkog doma i komisije za istragu o napadima 11. septembra Tim Remer.
Obama je poslije razgovora sa savjetnicima istakao da je "ulog na predstojećim američkim izborima ogroman", ponovivši da njegov glavni rival republikanski kandidat John McCain, nastavlja Bushovu politiku dok on, kako je naglasio, želi da se vrati "pragmatičnoj tradiciji američke vanjske politike".

XS
SM
MD
LG