Dostupni linkovi

Hrvatska otvara daljnja poglavlja s EU


Hrvatska će u utorak na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju u Luxembourgu otvoriti pregovore u najmanje jednom, a najviše u dva poglavlja europske pravne stečevine, doznaje se u četvrtak iz diplomatskih izvora u Bruxellesu.
Na izvanrednom sastanku Odbora stalnih predstavnika EU-a (COREPER), koji je zakazan za ponedjeljak, veleposlanici zemalja članica trebali bi bez rasprave potvrditi zajedničko pregovaračko stajalište za poglavlje Socijalna politika i zapošljavanje.
Drugo poglavlje - Sloboda kretanja radnika - još je uvijek na raspravi u Radnoj skupini Vijeća EU-a za proširenje i za sada nije sigurno da će i za to poglavlje biti prihvaćeno zajedničko pregovaračko stajalište, bez čega pregovori ne mogu biti otvoreni.
Istodobno, COREPER je u četvrtak prihvatio dva pregovaračka stajališta za Tursku, koja će u utorak otvoriti pregovore u poglavljima Pravo trgovačkih društava i Pravo intelektualnog vlasništva. Turska je do sada otvorila pregovore u šest u poglavlja, a taj će se broj u utorak popeti na osam.
XS
SM
MD
LG