Dostupni linkovi

Svjetska banka o zapadnom Balkanu


Svjetska banka danas je pozvala vlade iz regije zapadnog Balkana da prodube integracije s EU, medjusobno dalje razvijaju ljudski kapital, smanje troškove telekomunikacija i rade na rješavanju pitanja vezanih za nestašicu energije radi održavanja ekonomskog rasta.
Prema novom izvještaju Svjetske banke, Integracije zapadnog Balkana i EU: Program za trgovinu i rast, regija zapadnog Balkana je ključni dio istoène Evrope i sastoji se od grupe razlièitih zemalja u raznim stadijima pristupa EU.
Hrvatska i Makedonija su kandidati za pridruživanje EU, pri čemu je Hrvatska gotovo u pristupnim pregovorima. Albanija, Crna Gora i Srbija su potpisale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), što je značajan korak u procesu pristupanja. Bosna i Hercegovina je parafirala nacrt SAA s Evropskom komisijom, a njegovo potpisivanje je predvidjeno za sredinu juna, navodi se u studiji Svjetske banke i dodaje da je posljednja decenija, naročito posljednjih pet godina bilo relativno dobro za ove zemlje.
Medjutim, one sada trebaju poboljšati, a potom održati rast radi ubrzanja smanjenja siromaštva i približavanja EU, čak i ako vanjsko okruženje predstavlja sve veći izazov - stoji u izvještaju koji analizira i moguća ograničenja za ubrzanje rasta i rast vodjen privatnim sektorom u mnogo većoj mjeri nego što je to sada slučaj u regiji.
XS
SM
MD
LG