Dostupni linkovi

Napetost u Vitezu izmedju Hrvata i Bošnjaka


Na području Viteza u središnjoj Bosni povećane su napetosti u odnosima između Hrvata i Bošnjaka nakon manjih sukoba koji su izbili u nedjelju, a povezuju se s utakmicom što ju je tog dana u Austriji igrala hrvatska nogometna vrsta, objavili su u utorak mediji u Bosni i Hercegovini, koji prenose da su čelnici policije i lokalnih vlasti najavili pojačane mjere sigurnosti.
Sarajevsko "Oslobođenje" prenijelo je izjavu Sabahudina Varupe, zamjenika načelnika policijske uprave u Vitezu, koji je potvrdio kako je tog dana policija bila prisiljena intervenirati i spriječiti veće izgrede.
Do sukoba je došlo kada je u starom dijelu Viteza, u kojemu žive pretežito Bošnjaci, skupina od dvadesetak mlađih huligana zaustavila automobil splitskih registarskih oznaka te, iako na vozilu nije bilo navijačkih oznaka, razbila staklo i napala bračni par koji je krenuo na svadbu. Kako prenose mediji, verbalno i fizički napadnuta je cijela svadbena kolona koja se tog dana kretala od crkve prema središtu mjesta.
Zamjenik načelnika policije Varupa navodi kako su ovi napadi bili iznenađujući za sve, no policija je odmah reagirala i na teren su poslane brojne ophodnje kako bi smirile stanje i kontrolirale situaciju.
Varupa je najavio kako će, poučena ovim iskustvom, policija u Vitezu biti znatno opreznija tijekom predstojećih utakmica koje će igrati hrvatski nogometaši. "Ova zbivanja policiju su alarmirala za naredne utakmice. Broj ophodnji koje će se brinuti za javnu sigurnost bit će mnogo veći", najavio je Varupa.
XS
SM
MD
LG