Dostupni linkovi

Phoenix sletio na Mars


Američka svemirska letjelica, nazvana Phoenix, sletjela je noćas na površinu Marsa u potrazi za znacima vode i drugim dokazima da je na Crvenom planetu postojao život.
Znanstvenici u američkom svemirskom centru u Kaliforniji, koji su osmislili i proveli cijelu misiju, s oduševljenjem su reagirali na vijest u uspješnom spuštanju nakon 680 miliona preðenih kilometara i putovanja dugog preko 10 mjeseci. Ovo je, inače, prvi put u posljednjih pet godina da se Marsovu površinu spusti neka letjelica. Uglavnom, Phoenix će pokušati prikupiti uzorke leda na Marsovom sjevernom polu, a ti će uzorci pomoæi znanstvenicima da utvrde ima li na Marsu hemijskih moguænosti za postojanje nekog oblika života.
Planirano je da Phoenix na Marsu provede puna tri mjeseca iskapajući komade tla pomoću svoje, dva metra dugačke „kašike“ i analizirajaći uzorke na licu mjesta, pomoću instrumenata na samoj letjelici. Naravno, cijelom operacijom će se upravljati sa Zemlje. Phoenixu je trebalo samo sedam minuta da, po ulasku u Marsovu atmosferu brzinom od oko 20 hiljada kilometara na sat, počne s kočenjem i dodirne tlo. Prema riječima NASA-inih znanstvenika slijetanje je bio „savršeno“!
XS
SM
MD
LG