Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Medvjedev u posjetu Kini


Dmitry Medvedev i Hu Jintao

Novi predsjednik Rusije Dmitrij Medvjedev doputovao je danas u prvi službeni posjet Kini, što se u Pekingu ocjenjuje kao važan poticaj starteškom partnerstvu dvijue zemalja i njihovim budućim odnosima.

Kineska agencija Sinhua navodi da je Kina prva zemlja, izvan Zajednice Neovisnih Država, u koju je Medvjedev došao otkako je 7. maja preuzeo dužnost predsjednika Rusije. Agencija prenosi ocjene analitičara da to ukazuje na značaj koje dvije zemlje pridaju strateškom partnerstvu i suradnji.
Medvjedeva je na pekinškom aerodromu danas dočekao kineski predsjednik Kine Hu Đintao.
Dvojica čelnik potpisat će, kako se očekuje, zajedničko priopćenje koje će sadržati stavove dviju zemalja o najvažnijim međunarodnim i regionalnim pitanjima, uključujući iranski nuklearni program i nuklearni problem Korejskog poluotoka.
Jedna od tema bit će i nastavak ekonomske suradnje. U Pekingu se ističe da su dvije zemlje značajno unaprijedile ekonomske odnose, što se ogleda u rastu trgovinske razmjene koja je s 10,5 milijardi dolara 2000. godine, u 2007. permašila 48 milijardi dolara.
Posjet Medvjedeva Pekingu mogao bi rezultirati i sporazumom o suradnji o nuklearnoj energiji, ali se ne očekuje da će biti ostvaren pomak u preliminarnim sporazumima za transport ruskog plina u Kinu.
U intervjuu vodećim kineskim medijima uoči dolaska u Peking, Medvjedev je rekao da je "Kina jedan od najvažnijih partnera Rusije na svjetskoj sceni".
Sinhua ocjenjuje da je slijedi novo unapredjenje kinesko-ruskih odnosa koji su tokom vladavine Vladimira Putina dostigli "povijesno visok nivo" i podsjeća da se kineski predsjednik Hu Đintao prošle godine pet puta sastao sa Putinom.
XS
SM
MD
LG