Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dnevnik: EU predlaže Transportnu zajednicu Zapadnog Balkana


Evropska komisija je u saradnji sa slovenačkim predsedništvom Evropske unije i budućim francuskim predsedništvom, "stavila na sto predlog o formiranju 'Transportne zajednice' sa Zapadnim Balkanom", piše današnji novosadski "Dnevnik".

List navodi da "vrlo ambiciozna agenda" predviđa da se sporazum potpiše do kraja godine, tokom francuskog predsedavanja Unijom, čime bi region, nakon "energetskog ujedinjavanja" sa EU preko formiranja Energetske zajednice, bio i saobraćajno reintegrisan sa Evropom.

List dodaje da će najavljenim potpisivanjem sporazuma, Srbija postati mnogo privlačnija za moćne investitore u oblasti izgradnje saobraćajne infrastrukture, ali će i pravila za izgradnju putnih i

železničkih saobraćajnica biti značajno pooštrena.

Srbija bi trebalo da bude i najveći korisnik tog sporazuma, jer se na njenoj teritoriji nalazi najveći procenat koridora i pravaca od značaja za EU na Zapadnom Balkanu.

Kako se dodaje, sledeći veliki dobitnik "Transportne zajednice" je reka Dunav, koji je celim svojim tokom kroz Srbiju plovan po evropskim standardima, ali mu je iskorišćenost veoma mala. Isti slučaj je i sa lukama u Novom Sadu i u Beogradu.

XS
SM
MD
LG