Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Severna Koreja predala SAD dokument o nuklearnim aktivnostima


Dokument koji je Pjongjang predao Vašingtonu i u kojem se navode neki detalji o nuklearnom naoružanju Severne Koreje od 1986. godine do danas "značajan je prvi korak" ka potpunom izjašnjavanju te zemlje o nukleranim aktivnostima, saopštio je američki Stejt department.

Tekst sadrži podatke o radu nukleranog kompleksa u Jongbjonu, gde je do zatvaranja, u julu prošle godine, Severna Koreja proizvodila svoj nuklearni arsenal.

Kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, SAD nastavljaju da vrše pritisak na Severnu Koreju da ispuni svoje obaveze i u potpunosti se izjasni o svom nukleranom programu, što je trebalo da učini do kraja prošle godine. Od Severne Koreje se traži i da odgovori da li je proizvodila obogaćeni uranijum i tu tehnologiju prenela Siriji. SAD su za uzvrat obećale da će Severnu Koreju skinuti sa crne liste terorističkih zemalja i ukinuti joj sankcije.

Vašington veruje da je Pjongjang proizveo oko 50 kilograma plutonijuma, koji je dovoljan za proizvodnju osam nuklearnih bombi.

XS
SM
MD
LG