Dostupni linkovi

Šišiću odobren uvjetni otpust


Okružni sud u Novom Sadu prihvatio je molbu pilota bivše JNA Emira Šišića za uvjetni otpust uz ostalo i zato što nije "kriminalno orijentirana ličnost", priopćeno je danas iz tog suda.
Šišić je zbog rušenja helikoptera Europske zajednice 1992. iznad Hrvatske i pogibije četvorice talijanskih i jednoga francuskog diplomata 2005. osuđen u Italiji na 15 godina zatvora, a u početku studenoga 2006. odobren mu je prijelaz iz Italije u zatvor u Sremsku Mitrovicu.
U priopćenju Okružnog suda odluka se objašnjava Šišićevim lošim zdravstvenim stanjem. Sud je uzeo u obzir i mišljenje stručne skupine zatvora u Sremskoj Mitrovici, a posebice činjenicu da je Šišić izvršavao radne zadaće samoinicijativno, iako je ocijenjen nesposobnim za rad, da nije disciplinski kažnjavan niti opominjan, te da nije riječi o "kriminalno orijentiranoj ličnosti".
Isti je sud prošle godine odbio Šišićevu molbu za uvjetni otpust zbog jamstva srbijanskog Ministarstva pravosuđa talijanskim tijelima da osuđeni Šišić ne će nakon premještaja u Srbiju na izdržavanje kazne biti pušten na slobodu, niti da će mu se smanjiti zatvorska kazna.
Ministarstvo pravosuđa obavijestilo je novosadski sud da, bez obzira na to jamstvo, u tom slučaju sud može primijeniti odredbe domaćeg zakona, po kojem se uvjetni otpust može odobriti nakon izdržane polovice ukupno izrečene kazne.
XS
SM
MD
LG