Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rupel za popuštanje napetosti u odnosima s Hrvatskom


Napetost u hrvatsko-slovenskim odnosima nikomu ne koristi, izjavio je u petak slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel i najavio da će ovih dana hrvatskom ministru vanjskih poslova uputiti pismo s prijedlogom mjera koje bi omogućile da odnosi između Slovenije i Hrvatske postanu "manje napeti, a više prijateljski", te je osudio izgrede na granici.
Ministrova konferencija za novinare bila je namijenjena Danu Europe i zadnjoj trećini slovenskog mandata predsjedanja Europskom unijom, no Rupelu je postavljeno najviše pitanja o odnosima s Hrvatskom, te o slučaju "borca za južnu granicu" Joška Jorasa.
Na pitanje je li u Jorasovu slučaju moguće postići neko privremeno rješenje, poput postavljanja rampe za koju bi samo on imao ključeve, Rupel je rekao da će o tome razgovarati ministri unutarnjih poslova dviju država, ali da će ovih dana hrvatskom kolegi Gordanu Jandrokoviću uputiti pismo u kojemu će predložiti da se napetosti smanje, a odnosi poprave.
Odgovarajući na pitanja o "spornim područjima" južno od Dragonje, Rupel je zanijekao tvrdnje, koje su se pojavile u slovenskoj javnosti, da je 1991. godine on kao ministar vanjskih poslova "prepustio Hrvatima to područje" u dogovoru s tadašnjim premijerom Alojzom Peterleom i tadašnjim ministrom obrane Janezom Janšom.
XS
SM
MD
LG