Dostupni linkovi

Mesić stigao u Madjarsku


Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić stigao je u petak u jednodnevni posjet Mađarskoj tijekom kojeg će se u Budimpešti sastati s mađarskim predsjednikom Laszlom Solyomom, drugim visokim mađarskim dužnosnicima te predstavnicima Hrvata u toj zemlji.
Kako se očekuje, razgovorima predsjednika Mesića u Budimpešti dominirat će teme bilateralnih odnosa dviju zemalja te stanje u jugoistočnoj Europi.
Mađarska u svibnju slavi četvrtu godišnjicu ulaska u Europsku uniju pa će i predsjednik Hrvatske u petak u mađarskome parlamentu, gdje će ga primiti i predsjednica parlamenta Katalin Szili, sudjelovati na svečanoj konferenciji za civilne udruge "Zajedno na više načina".
Mađarska pruža kontinuiranu i bezrezervnu podršku hrvatskim nastojanjima usmjerenima k pristupanju Europskoj uniji i NATO-u.
Dvije zemlje surađuju na izgradnji paneuropskih prometnih koridora Vb i Vc koji povezuju Hrvatsku i Mađarsku. Mađarska strana ocjenjuje da je izgradila 80 posto koridora Vb koji Budimpeštu preko Zagreba povezuje s Rijekom, a preostalih 35 kilometara bit će gotovo do lipnja ove godine. Na koridoru Vc od Budimpešte, preko Osijeka i Sarajeva u Bosni i Hercegovini do Ploča, Mađarska planira do 2010. doći do hrvatske granice.
XS
SM
MD
LG