Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mijanmar zatvorio vrata za stranu pomoć


Mijanmarska hunta zatvorila je u petak vrata stranim ekipama pomoći i novinarima, usprkos međunarodnim pozivima na otvaranje zemlje za masovnu pomoć stanovništvu stradalom u naletu razornog ciklona "Nargis".
Hunta, koja vlada jednom od najzatvorenijih zemalja svijeta blizu pola stoljeća, namjerava sama usmjeravati obećanu materijalnu i finansijsku pomoć od nekoliko miliona eura. Ministarstvo vanjskih poslova je u tekstu objavljenom u vladinom dnevnom listu New Light of Mianmarizjavilo da Mijanmar daje prednost primanju hitne pomoći i da će ju transportirati vlastitim snagama u unesrećena područja, te dodaje da Mijanmar nije spreman primiti istraživačke i ekipe pomoći, kao ni ekipe novinara iz stranih zemalja.
Prema posljednjim službenim podacima ciklon "Nargis", koji je prošlog vikenda pustošio jugom zemlje, odnio je blizu 23.000 života, dok se više od 42.000 ljudi smatra nestalima, međutim strahuje se da je broj žrtava znatno viši. Procjene diplomata u Yangonu kreću se i do 100.000 mrtvih.
XS
SM
MD
LG