Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nikak' nejde sa Slovencima


Mapa Piranskog zaljeva, jednog od spornih pitanja između Hrvatske i Slovenije

Sa graničnog prijelaza Bregana hrvatski i slovenski premijer poručuju da probleme dviju država treba rješavati u prijateljskom i europskom duhu. Istodobno, istraživanje Jutarnjeg lista pokazuje da i Hrvati i Slovenci misle da imaju lošeg i nedobronamjernog susjeda.

Prema istraživanju Jutarnjeg lista, provedenom u Sloveniji i Hrvatskoj, skoro 70 posto Slovenaca vjeruje da su Hrvati ljubomorni na njih zbog Europske unije i boljeg životnog standarda, a s druge strane, gotovo isto toliko Hrvata, 68 posto, smatra da su im Slovenci loši i nedobronamjerni susjedi i zavidni zbog mora i razvijenog turizma. Takva razmišljanja o susjedima Slovencima potvrdili su i našem radiju svi odreda, slučajno zaustavljeni, Zagrepčani:

„Malo zafrkavaju.. haha, ma nije malo već puno.“

„Mi tražimo svoje, mi branimo svoje, a oni nekako zadiru u naše.“

„Vjerojatno da su ljubomorni, imaju i zašto, jer imamo najljepše more na svijetu.“

„Jesu, ovako, na nas ‘nabrušeni’. Misle da su puno bolji od nas, ali nisu.“

„Makar smo i sa Srbima imali to sve skupa, al’ nekak’ su mi oni bili dobri prijatelji i danas sam s nekima ostala dobra... Al’ Slovenci mi nikak' nejdeju’.“

„Pa, ne volimo ih, zakaj bi ih voljeli? Hoće nam samo napakostiti.Gledaju samo svoju korist, kako što više od nas izvući.“

„Pa, recimo, ovo što se tiče mora, imaju sad tu ulogu u Europskoj uniji, pa dokazuju da su oni sad moćniji od nas, a zapravo su ništa.“

„Pa, ne znam dal’ ćete naći ikoga tko će trenutno reći nešto dobro o Slovencima, morat ćete cijeli dan hodati po Zagrebu, osim ako sretnete baš Slovenca.“

„Pa, ja sam imala Slovenku kolegicu, bile smo si jako dobre, al’ nikad nije htjela razgovarat sa mnom hrvatski, iako ga zna, makar je to bilo za vrijeme Jugoslavije. I posjećivale smo se, ona je na Bledu, ja sam bila kod nje, ona kod mene u Zagrebu, ali je ona svoje ‘derala’ , a ja sam svoje... haha."

No, na graničnom prijelazu Bregana s hrvatske strane, a u sklopu sindikalne akcije ‘Sindikati bez granica‘, i hrvatski i slovenski premijer poručili su danas da Hrvatsku i Sloveniju puno toga više spaja nego li razdvaja. Predsjednik hrvatske Vlade, Ivo Sanader:

“Ova inicijativa je najbolji znak prijateljstva naših građana i naših zemalja. Kad to kažem ne želim ni na kraj pameti zanijekati da postoje otvorena pitanja, ali isto tako ne želim previše ni vrednovati ta otvorena pitanja, jer smatram da je prijateljstvo između Hrvatske i Slovenije ima veću specifičnu težinu nego li tih nekoliko otvorenih pitanja.”

Optimisitčne poruke odaslao je i slovenski premijer, Janez Janša:

“Vrlo je važno da budemo svjesni toga da su granični prijelazi nešto što je privremeno i vjerujem da će ta granica biti propusna u interesu građana obiju država.”

Istodobno s graničnog prijelaza Plovanija gdje su prošlu subotu slovenski nacionalisti pokušali, mimo službenog graničnog prijelaza, proći na hrvatsku stranu, stiže vijest da je kontroverzni ‘borac za južnu granicu’, kako Slovenca Joška Jorasa nazivaju slovenski mediji, stupio u štrajk glađu zbog žardinjera kojima su mu hrvatske vlasti prepriječile prolaz po makadamskom putu kojeg je on sagradio mimo službene granice.

O hrvatsko-slovenskim graničnim napetostima oglasio se danas i hrvatski predsjednik, Stjepan Mesić, te kazao kako je najbolje rješenje za hrvatsko-slovenski granični spor – Međunarodni sud u Haagu:

“Ne znam zašto oni misle da bi Zakon i Konvencija bili protiv njih. Ako su sigurni u svoje argumente, onda idemo na sud kao dva seljaka kad se ne slažu za među. I znate što rade, iako su u dobrim odnosima - zovu sud, zovu geodetu, sudsku komisiju... Oni izmjere prema zemljišnim knjigama i kažu ‘evo, tu su stupići, ovdje vam je granica’. Nakon toga svi zajedno idu u birtiju, ’zaliju’ i svi su zadovoljni. Pa, to mi želimo i sa Slovencima.”

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG