Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Koradeu posthumno oduzeta odlikovanja


Peterostrukom ubojici, umirovljenom generalu Ivanu Koradeu, oduzeta su odlikovanja koja je dobio za sudjelovanje i zasluge u Domovinskom ratu.
Odluku o oduzimanju odlikovanja donio je predsjednik Stjepan Mesić koji se pritom pozvao na odredbu članka Zakona o odlikovanjima i priznanjima koja mu daje ovlast da to učini, ako nositelj odlikovanja postupa protivno pravnom poretku ili moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj.
Koradeu je oduzeto šest odlikovanja - Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Josipa Jelačića, Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, Red hrvatskog trolista, Red hrvatskog pletera - te Spomenica domovinske zahvalnosti.
Mesićeva odluka objavljena je u posljednjem broju Narodnih novina.
Krajem marta i početkom aprila 500-tinjak policajaca tragalo je osam dana za Koradeom zbog jednog od najtežih poratnih masakra u Hrvatskoj u kojemu je umirovljeni general prvo pokraj Ivanca ubio prijatelja Davora Petriša, a potom u Velikoj Veterničkoj Franju Kosa, te Ceciliju Hudić i njezina 15-godišnjeg unuka, dok je Vladu Knoka ranio u nogu.
Korade je ubio i policajca Marija Kusanića (32) nakon čega je, 3. aprila, u vikendici u Velikoj Veterničkoj počinio samoubojstvo.
Pet dana kasnije pokopan je bez vojnih počasti, no čin generala mu nije oduzet, jer se to može učiniti samo vojno djelatnoj osobi, a Korade je umirovljen 1997.
XS
SM
MD
LG