Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ademi za zločin u Medačkom džepu čuo od UN-a


General Rahim Ademi, optužen za ratni zločin u Medačkom džepu, izjavio je danas u svojoj obrani da je za zločine počinjene tijekom akcije prvi put čuo od časnika UNPROFOR-a kada se dogovaralo povlačenje na koje su, kako je rekao, hrvatski vojnici izuzetno negativno reagirali.

Prema Ademijevim riječima, ogorčen je bio i tadašnji pukovnik Mirko Norac. Vijest o povlačenju sa zauzetih položaja, koja su se prema sporazumu trebala predati snagama UN-a, on je navodno primio "na rubu suza".

Ademi tvrdi da je generalu Petru Stipetiću, koji je na ličko ratište u rujnu 1993. došao kako bi nadgledao povlačenje HV-a, predložio da obiđu položaje i vojnicima objasne zbog čega se moraju povući.

"Kada je došao general Stipetić zamolio sam ga da odemo u obilazak, a on mi je odgovorio da ima ozbiljne prijetnje da će nas likvidirati ako odemo u obilazak postrojbi", kazao je Ademi.

Tvrdi da je na prve vijesti o uništavanju srpskih sela zauzetih u akciji zatražio da policija iz Gospića ode u Medački džep i spriječi zločine. No, Norac mu je, kaže, u telefonskom razgovoru rekao da je "sve pod kontrolom te da nema nikakvih saznanja o negativnim radnjama".

Informacije o paljenju i uništavanju kuća u zauzetim selima kasnije su došle i s terena, dodao je Ademi. Tvrdi da je o svim saznanjima izvijestio tadašnjeg načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka koji mu je prilikom nenajavljenog posjeta Gospiću nakon akcije rekao da to nije njegova briga. "Brigadiru koja to vojska prilikom povlačenja sadi cvijeće", prisjetio se Ademi Bobetkovih riječi.

Tvrdi da mu načelnik Glavnog stožera čak nije dozvolio niti da govori na sastanku gdje su Bobetko, Norac, Mladen Markač i drugi pričali o akciji. "Ti sjedni ti nemaš ništa s ovim i ne govoriš dobro hrvatski," kazao mu je Bobetko, što je Ademi, kako je rekao, doživio najgorom uvredom u životu.

XS
SM
MD
LG