Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mahler zbog "Heil Hitler" ponovno pred sudom


Uz pojačane mjere sigurnosti pred sudom u bavarskom Erdingu započeo je proces protiv ekstremno desnog političara i odvjetnika Horsta Mahlera zbog širenja rasne mržnje i upotrebe zabranjenih simbola.
Mahleru, koji je već više puta bio osuđivan zbog širenja ekstremno desne propagande, predbacuje se da je tokom intervjua s novinarom njemačkog izdanja sedmičnika "Vanity Fair" i jednim od najistaknutijih pripadnika njemačke židovske zajednice Michelom Friedmanom, krajem prošle godine, negirao holokaust i postojanje koncentracionog logora Auschwitz, te da je intervju započeo zabranjenim pozdravom "Heil Hitler".
Michel Friedman, koji je odmah nakon intervjua podigao kaznenu prijavu protiv Mahlera, sjedočiti će i pred sudom u Erdingu. Friedman je tokom vladavine nacionalsocijalista u koncentracionim logorima izgubio veći dio obitelji.
Mahler je u oktobru prošle godine pred sudom u Cottbusu, zbog pozdravljanja pozdravom "Heil Hitler" u javnosti, već osuđen na šest mjeseci zatvora bezuvjetno, ali kazna još nije stupila na snagu, jer je Mahler uložio žalbu na presudu.
XS
SM
MD
LG