Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Godišnjica tragedije u Černobilju


Najveća ekološka katastrofa u istoriji čovječanstva - tragedija u Černobilju, dogodila se na današnji dan prije 22 godine, prenosi Mina. Dvije snažne eksplozije su toga dana rano ujutro odjeknule u reaktoru broj četiri u nuklearnoj elektrani u Černobilju, stvorivši ogromne radioaktivne oblake. Cezijumom 137 kontaminirana je u manjoj ili većoj mjeri površina od 3,9 miliona kvadratnih kilometara, odnosno oko 40 odsto površine Evrope, podsjećaju agencije.
Najjači udar imale su Ukrajina, Bjelorusija i Rusija, ali posljedice su se osjetile i u Finskoj, Norveškoj, Švedskoj, bivšoj Jugoslaviji, Bugarskoj, Rumuniji, Austriji, Njemačkoj i Poljskoj. Prema podacima Ministarstva zdravlja Ukrajine, danas se pod medicinskim nadzorom nalazi više od 2,34 miliona ljudi, a najzagađenije radijacijom i dalje su Žitomirska, Kijevska, Rovenska i Volinska oblast. U bivšem SSSR je, radi otklanjanja posledica havarije u Černobilju, bilo angažovano 250 hiljada ljudi, od kojih je za posljednjih deset godina 70 hiljada umrlo, a 150 hiljada su postali invalidi.
Danas na zagađenim teritorijama živi gotovo 2,3 miliona osoba, od toga broja u zoni pojačane radiološke kontrole više od 1,6 miliona osoba. Negativni uticaji havarije na atomskoj elektrani u Černobilju osjećaće se još približno 300 godina, predvidio je glavni sanitarni inspektor i načelnik ruske Službe za zaštitu potrošača i zdravlja građana, Genadij Onišenko.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG