Dostupni linkovi

Američki Kongres o proširenju NATO


Uvođenje Hrvatske i Albanije u NATO unaprijedit će sigurnost i stabilnost na Balkanu, ocijenio je u četvrtak pomoćnik američke državne tajnice za evropske poslove Daniel Fried na saslušanju u Kongresu.
"U nešto više od desetljeća, Hrvatska je od rata krenula prema miru, a obje su zemlje ojačale demokratiju i uspostavile unutarnju stabilnost. Obje već daju vrijedan doprinos misijama NATO-a, i to će sada nastaviti kao NATO saveznici", rekao je Fried govoreći na temu "Samit u Bukureštu i budućnost NATO-a", pred Pododborom za Evropu, Vanjskopolitičkog odbora Predstavničkog doma Kongresa SAD-a.
Na upit o daljnjim koracima Hrvatske i Albanije do realizacije članstva u NATO-u, Fried je izrazio nadu da će se cijeli postupak propisivanja protokola i ratifikacije biti dovršen do samita u aprilu 2009., na kojem će NATO obilježiti 90. godišnjicu postojanja.
Fried je ponovio razočaranje SAD-a što Makedonija nije pozvana u NATO, ističući nastavak potpore SAD-a za pregovore Grčke i Makedonije o rješenju spora s imenom.
"Glavni korak, s američke strane, jeste da Senat da svoj pristanak. NATO, sa svoje strane, ima konkretne Pristupne protokole koji bi trebali biti dovršeni do ljeta, vjerujem u julu. Nakon potpisivanja protokola počinje ratifikacija. Cjelokupan proces traje oko godinu dana ili malo više od toga. Bilo bi izvrsno kad bi se sve dovršilo do samita u aprilu 2009. godine", rekao je Fried.
XS
SM
MD
LG