Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusi nisu dominantni investitori u Crnoj Gori


Budva

Iako na glasu, da je meka za ruski kapital, Crna Gora, u oblasti stranih investicija, ne počiva na dominantno, ruskim ulaganjima. Istina je da su Rusi većinski vlasnici podgoričkog Kombinata aluminijuma i nekoliko hotela na primorju.

Procjene o enormno velikom prisustvu ruskog kapitala u Crnoj Gori uopšte ne odgovaraju istini, rekao je Petar Ivanović, direktor crnogorske Agencije za promociju investicija, koji napominje da je važno praviti razliku između firmi koje se bave biznisom i pojedinačnih kupaca nekretnina kojima se ne može zabraniti da, ukoliko žele, za svoj novac kupe ono što je predmet prodaje. Istina je da u Crnoj Gori ima priličan broj kupaca nekretnina koji dolaze, pored ostalih zemalja, i iz Rusije, ali to nijesu investicije, kaže Ivanović.

„Ako isključimo taj dio, priliv stranog novca u Crnu Goru, smanjuje se za gotovo 30 posto, i tako dolazimo do cifre od 685 miliona eura investicija, koliko je Crna Gora zabilježila u prethodnoj godini. Od tog iznosa, na ruske investicije, odnosi se oko 17 posto u 2007. godini, i ako pogledamo zemlje iz kojih investitori dolaze, Rusija spada u šest zemalja koje, uslovno rečeno, dominiraju ovdje u Crnoj Gori, a to su: Norveška, Austrija, Slovenija, Rusija, Mađarska i Velika Britanija.“

U nedostatku konkretnih primjedbi na razvoj domaće ekonomije, u jednom periodu je prisustvo ruskog kapitala u Crnoj Gori bilo u funkciji političke borbe protiv aktuelne crnogorske vlasti, kaže Predrag Bošković, član Savjeta za privatizaciju, koji naglašava da je Crna Gora otvorena investiciona destinacija za kapital sa svih strana svijeta u skladu sa interesima domaće ekonomije i njenog razvoja.

“Ruske investicije u Crnoj Gori nijesu u nesrazmjeri sa onim što je rusko prisustvo, ne samo u regionu, već i u drugim zemljama evrope i svijeta, s obzirom na činjenicu da se trenutno najviše novca, zbog rasta cijena nafte i naftnih derivata, nalazi upravo u Rusiji, i oni taj svoj kapital, zbog nemogućnosti plasiranja na domaćem tržištu ulažu u inostranstvu. Tako je Crna Gora, kao jedna atraktivna investiciona destinacija, predstavlja pogodno tlo i za ruske investicije, ali značajnih investicija ima i iz drugih zemalja Evrope i okruženja koje su prisutne u Crnoj Gori, i ne smatram da nije tačno da ima bilo kakve opasnosti od ruskog uticaja kroz pretjerano investiranje, već naprotiv, Crna Gora bi trebalo da čini sve što je u njenoj moći da i dalje privlači strane investicije, a među njima i ruske.”

Najznačajnija ruska investicija u Crnoj Gori je svakako podgorički Kombinat aluminijuma, a pored toga, u prošlosti je bilo dva pokušaja, različitih ruskih kompanija da kupe nikšićku Željezaru, koji su se neslavno završili nestajanjem tih investitora preko noći. Pored Željezare, kojom danas gazduje britansko-australijska kompanija i KAP-a, rusi su investirali i u nekoliko hotela na crnogorskom primorju.

Odgovarajući na pitanje u vezi učešća ruskog kapitala u crnogorskoj ekonomiji u odnosu na ostale države u okruženju, direktor Agencije za promociju investicija Petar Ivanović, kaže da mnogo više ruskog novca ima u Srbiji i Hrvatskoj, ali da je problem u tome što je u maloj Crnoj Gori on mnogo uočljiviji nego u Srbiji sa oko 8 ili Hrvatskoj sa 5 miliona stanovnika.

“Tačno je da je u Crnoj Gori prisutan najveći proizvođač aluminijuma na svijetu. To je Rusal, koji se spojio sa Glenkorom i Sualom. Imajući u vidu veliki uticaj koji proizvodnja aluminijuma ima na strukturu izvoza, jasno je da je i prisustvo ruskog investitora u strukturi crnogorskog izvoza veliko. Ali, ako bismo gledali apsolutne podatke, onda, mnogo više ruskog novca ima u investicijama i u Srbiji i u Hrvatskoj. Ruski kapital je prisutan i u mnogo razvijenijim zemljama svijeta: Velike Britanije, Amerike, Italije...

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG