Dostupni linkovi

Nova energetska ofanziva Kremlja


Sjedište Gazproma u Moskvi
Sjedište Gazproma u Moskvi

Ako je Evropskoj uniji trebalo novo upozorenje o jačanju pozicije Rusije kao glavnog igrača u isporuci gasa na starom kontinentu, ono je stiglo u vidu posjete Vladimira Putina Libiji, gdje su čelnici Gasproma dogovorili tješnju saradnju sa libijskom nacionalnom kompanijom za naftu i gas.

Fajnenšl Tajms piše da se energetska ofanziva Kremlja ogleda i u pokrenutim pregovorima o izgradnji velikih gasovoda sa kompanijama iz Italije, Nigerije Maroka i Katara. List piše da EU ima razloga za zabrinutost jer bi iza profita koji Rusi žele da ostvare, mogli da se skrivaju i odredjeni politicki ciljevi.

List navodi da za Zapad uticaj službenog Kremlja u priči o gasu dodaje uznemiravajuću političku dimenziju jer je kompanija Gasprom oličenje cilja koji je sam Putin zacrtao – a to je načiniti Rusiju energetskom super silom u svijetu. Jača pozicija na tržištu dozvoljava Kremlju da diktira veće cijene gasa i traži bolje uslove, kao i da ostvaruje politički uticaj, posebno u zemljama centralne Evrope, gdje je zavisnost od ruskog gasa i najveća.

EU prepoznala je opasnost. Ali njena sposobnost da se Rusiji pokaže kao ujedinjena i da pruži otpor, pod znakom je pitanja zbog ponovljene spremnosti vodećih zemalja, Njemačke, Francuske i Italije da potpisuju bilateralne sporazume, kada je energija u pitanju. Gasprom funkcioniše po onoj da protivnike treba podijeliti a potom njima zavladati.

Što bi onda EU trebalo da uradi?

Prvo, mora da ohrabri Gasprom i druge ruske kompanije da više investiraju u novu proizvodnju. Što više gasa izlazi iz Rusije to je bolje za korisnike tog energenta. Dalje, Brisel mora da ubrza liberalizaciju unutrašnjeg tržišta kako bi sve države imale koristi od domaće proizvodnje. Takođe, članice unije treba da ojačaju veze sa ne ruskim isporučiocima, kao što su Libija i Nigerija. Konačno, EU mora da učini više da ohrabri uštedu gasa i proizvodnju energije iz ostalih izvora, vraćajući tako investicije kroz ugalj ili nuklearnu energiju.

Fajnenšel tajms ocjenjuje da sa gubicima na tržištu gasa, Brisel više nema vremena za gubljenje. Autor teksta smatra da nema potrebe demonizovati Rusiju jer je malo vjerovatno da će Moskva da iskoristi svoju dominaciju kako bi potpuno isključila EU. Ona zavisi od prihoda od isporuke gasa mnogo više nego što Unija zavisi od tog energenta. Prema navodima iz Fajnenšl Tajmsa, jedini učinkovit odgovor EU na zahuktale ambicije Rusije je jedinstven, decentralizovani i fleksibilan pristup na energetskom tržištu unutar same Unije. To je, čini se, najveći doprinos koji ekonomski stručnjaci o planeri u Briselu mogu da da učine za evropski ekonomski boljitak.

XS
SM
MD
LG