Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Putin naredio ukidanje preostalih sankcija protiv Gruzije


Ruski predsednik Vladimir Putin danas je naredio ponovno uspostavljanje poštanskih veza sa Gruzijom i ukidanje viznih restrikcija za njene građane, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova koje je navelo da je to u cilju normalizacije odnosa.
"Ovo je ubedljiva potvrda konstruktivne politike koju Moskva ima prema Gruziji i stalnom nastojanju da se ponovo uspostave tradicionalno dobrosusedski odnosi sa njom", dodaje rusko ministarstvo inostranih poslova.
Takođe su predviđene konsultacije o "pristupu gruzijskih proizvoda ruskom tržištu".
Rusija je oktobra 2006. suspendovala avionski, kopneni i morski saobraćaj sa Tbilisijem posle hapšenja četiri ruska oficira zbog "špijunaže" u Gruziji. Iste godine Moskva je uvela embargo na uvoz gruzijske mineralne vode i vina.
Putinov potez usledio je dva dana nakon što je Rusija objavila da uspostavlja bliskije veze sa separatističkim gruzijskim republikama Abhazijom i Južnom Osetijom, zbog čega je Gruzija zatražila sazivanje vanredne sednice Saveta bezbednosti a NATO da
Rusija povuče tu oduku. U petak je i američka državna sekretarka Kondoliza Rajs razgovarala telefonom sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, izražavajući zabrinutost zbog poteza Moskve.
XS
SM
MD
LG