Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Feith: Srpski lokalni izbori na Kosovu nezakoniti


Podjela duž etničkih granica ne bi vodila stabilnosti, sigurnosti i multietničnosti Kosova, rekao je međunarodni civilni predstavnik za Kosovo Pieter Feith u Beču, na kratkoj konferenciji za novinstvo poslije drugog sastanka Međunarodne upravljačke skupine za Kosovo (ISG).

Feith je rekao kako podupire stajalište UNMIK-a da bi održavanje srpskih općinskih izbora 11. svibnja na Kosovu predstavljalo kršenje nadležnosti UNMIK-a i rezolucije 1244 UN-a.

"Međutim, kada je riječ o parlamentarnim izborima tu postoji manja zabrinutost, jer je Vlada Kosova sama priznala da građani sa srpskim državljanstvom mogu na njima sudjelovati", rekao je Feith.

Nizozemski diplomat pozdravio je velik napredak koji je napravila kosovska vlada od proglašenja neovisnosti istaknuvši da je donesen i Ustav koji, po njegovim riječima, "ispunjava najviše standarde ljudskih prava i nudi široku zaštitu svim zajednicama na Kosovu", a koji bi trebao stupiti na snagu 15. lipnja. Potvrdio je da se u Beču razgovaralo o dijalogu s Beogradom, ali je na novinarsko pitanje o tome kakve su šanse za nove pregovore o Kosovu Feith samo kratko rekao da "za sada postoje rasprave o tome".

XS
SM
MD
LG