Dostupni linkovi

Papa stigao u posjet Sjedinjenim Državama


Papa Benedict XVI i američki predsjednik George W. Bush prigodom papinog posjeta SAD-u

Papa Benedikt XVI. stigao je avionom kompanije AlItalia, u zračnu bazu Andrews kraj Washingtona u svoj prvi službeni posjet Sjedinjenim Državama.

Tokom šestodnevnog boravka, papa će se sastati s američkim predsjednikom SAD Georgeom W. Bushom, održati mise na otvorenom u Washingtonu i New Yorku, govoriti u UN-u, posjetiti Ground zero - mjesto terorističkog napada na blizanace Svjetske trgovačke organizacije u New Yorku, te susreti se s američkim biskupima i čelnicima američkih katoličkih sveučilišta.

U zračnoj bazi Andrews, papu Benedikta XVI. dočekao je američki predsjednik George W. Bush sa suprugom Laurom, što je prvi puta u povijesti da predsjednik SAD osobno dočekuje stranog šefa države.

Papu je na izlasku iz aviona dočekao crveni tepih i počasna postrojba američke vojske, koju je obišao u pratnji predsjedničkog para.

Benedikt XVI je pozdravio stotine mladih vjernika koji su ga s dočekali na tribini uz pistu, no po dolasku ni on ni predsjednik Bush nisu davali izjave.

Papa se potpm u crnoj limuzini sa zastavama SAD i Vatikana uputio prema Vatikanskoj nuncijaturi na aveniji Massachusets, gdje će biti njegova rezidencija za boravka u Washingtonu.

Svečani doček pape bit će priređen kasnije popodne na Južnom travnjaku Bijele kuće, uz sudjelovanje 12.000 uzvanika, a Benedikt XVI će u večernjim satima voditi misu s 300 američkih biskupa u bazilici u Washingtonu.

Središnji događaj njegovog boravka u glavnom gradu SAD-a bit će misa na stadionu National's Park u četvrtak pred 47.000 ljudi. Papin posjet Washingtonu odvija se uz velike mjere sigurnosti u zraku, na kopnu i na vodi.

Na njegovoj zaštiti angažirano je 27 državnih, lokalnih i federalnih agencija, uključujući Tajnu službu i FBI, te oko 1.300 policajaca.

Direktor washingtonskog ureda FBI-a Joseph Persichini izjavio je kako "za sada nema ozbiljnih prijetnji Papi", niti mjestima koje će posjetiti.

U New Yorku će papa u petak održati govor u Općoj skupštini UN-a, u subotu će voditi misu u katedrali Sv. Patricka a u nedjelju misu na stadionu NY Yankeesa pred 60.000 ljudi. Prethodno će posjetiti 'Ground zero', mjesto terorističkog napada 11. septembra 2001. U nedjelju popodne završit će posjet SAD-u i otputovati za Vatikan.

XS
SM
MD
LG