Dostupni linkovi

Barel nafte premašio 113 dolara.


Barel nafte premašio je u utorak 113 dolara, što je novi rekord. Uzrok skoka cena je novi pad američkog dolara i prekida u snabdevanju naftom širom sveta.
Nedavni rast cena sirove nafte na više od 100 dolara po barelu najvećim delom je pripisivan upornom obezvređivanju američke valute jer slabi dolar navodi ulagače da traže sigurno utocište u robama kao što su nafta i zlato.
Britanski premijer Gordon Braun (Brown) je zatražio od proizvođača da deluju kako bi zauzdali cene. Braun, koji sutra putuje u Vassington na razgovore sa američkim predsednikom Džordžom Bušom (George Bush), rekao je da planira da se razmotri kolektivna akcija kako bi se spustile cene nafte. U međuvremenu je iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), koja pumpa više od trećine nafte u svetu, saopšteno da kartel dovoljno proizvodi i da bi u drugom kvartalu usporavanje američke ekonomije moglo da oslabi potrošnju. Prema članicama OPEK, za visoke cene nafte krivci su slab dolar, spekulativne aktivnosti i političke tenzije a ne manjak produkcije.
XS
SM
MD
LG