Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ispunjen uslov za potpisivanje Sporazuma sa EU


Parlament BiH

Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je u četvrtak kasno uveče po hitnom postupku zakone iz oblasti reforme policije, koji su uslov da BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Preostaje da zakone usvoji i Dom naroda.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je kasno sinoć, nakon usvajanja zakona ocijenio da usvajanjem zakona BiH ispunjava uslov za potpisivanje Sporazjma sa EU.

“Vidjećemo, ja ne bih o datumu, ali gotovo je sigurno da smo ispunili posljednji uslov koji je Brisel očekivao od nas. Očekujem da će i Dom naroda usvojiti ove zakone i da ćemo imati završenu zakonodavnu proceduru. To meni daje za pravo da zovem predsjedavajućeg Evropske komisije, da razgovaram s njim i kažem da je BiH učinila ono što je od nje zahtijevano. Mislim da je to dobro i to je pravi put”, kazao je Špirić.

Usvojenim Prijedlogom zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH predviđa se osnivanje Nezavisnog odbora, Odbora za žalbe policijskih službenika i Odbora za žalbe građana. Prijedlogom zakona o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH predviđeno je osnivanje Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova i Agencije za policijsku podršku, te se utvrđuje njihova nadležnost i organizacija kao upravnih organizacija za podršku policijskoj strukturi BiH.

Lokalni nivo policije, kao dio nove jedinstvene policijske strukture BiH i ostali detalji policijske strukture biće, međutim, rješavani tek nakon reforme Ustava BiH u skladu s tri principa Evropske komisije. Zakoni kojim se ovo definiše biće usvojeni najkasnije godinu dana nakon usvajanja Ustava BiH. Struktura jedinstvenih policijskih snaga BiH će odgovarati ustavnoj strukturi zemlje.

Za predložene zakone glasala su 22 poslanika, 19 je bilo protiv, dok je jedan poslanik bio suzdržan. Protiv ovih zakonskih prijedloga bili su poslanici SDA, SDP-a BiH, SDS-a, BPS-a i DNS-a. Preostaje da zakone usvoji i Dom naroda Parlamenta BiH.

Stranke koje su bile protiv predloženih zakona smatraju kako zakoni donose samo osnivanje novih institucija na nivou države, a stvarnu reformu policije odgađaju na neodređeno vrijeme, odnosno do donošenja novog državanog Ustava, za koji niko ne zna da li će i kada biti promijenjen.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Bakir Izetbegović je kazao novinarima da će BiH vjerovatno dobiti potpis Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali ne i kvalitetnu reformu policije.

„Vidjet ćemo šta vrijeme nosi. Mislim da se moglo postići obadvoje. Mogli smo, da smo prije nekih godinu dana usvojili tadašnja rješenja, imati obadvoje, znači i kvalitetniju reformu policije i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju“, kazao je Izetbegović.

Poslanik Stranke za BiH u Predstavničkom domu Beriz Belkić ocjenjuje, međutim, da su stranke koje su glasale za zakone uradile dobru stvar za građane BiH.

„Mi smo napravili dvostruku korist. Donošenjem ova dva zakona mi smo prihvatili pruženu ruku koja će nas izvući, da tako kažem, iz blata u kojem smo se našli, iz jedne vrlo kritične situacije. Ta ruka je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju“, rekao je Belkić.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Drago Kalbić je izjavio da je SNSD apsolutno zadovoljan usvojenim zakonima:

„Mislim da se ova upornost isplatila. Bosni i Hercegovini su poslije ove noći širom otvorena vrata evropskih integracija. Opstrukcionisti nisu uspjeli, na našu sreću, na njihovu žalost“, kazao je Kalabić.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG