Dostupni linkovi

Tadić: U interesu je Srbije da se optuženi nadju u Hagu


Rane izazvane sukobima tokom 90-ih godina neće zacijeliti ako se počinitelji zločina ne kazne, ustvrdio je srbijanski predsjednik Boris Tadić za beogradski "Blic" od utorka, ističući da je u interesu Srbije i njenih građana da se osumnjičeni za najstrašnije zločine nađu pred sudom.
Upitan da komentira oslobađajuću presudu pred haškim sudom bivšem kosovskom vojnom i političkom čelniku Ramushu Haradinaju, legitimnost suda nakon takve presude i daljnju saradnju sa sudom u Hagu, Tadić je kazao da je pravo pitanje "je li u interesu Srbije i njenih građana da se osumnjičeni za najstrašnije zločine slobodno šeću ili je bolje da dobiju mogućnost na sudu se suočiti s optužbama i braniti se".
Na pitanje misli li da se Haški sud više ne može navoditi kao prepreka za proces integracije Srbije u EU, Tadić je odgovorio kako bi bilo "za Srbiju mnogo korisnije i bolje da se ni Kosovo, a ni saradnja s Hagom, ne zloupotrebljavaju u predizbornoj retorici".
"Nije dobro davati olake izjave kako bi se dobio koji glas, a nemati odgovornost za posljedice izrečenog", kazao je srbijanski predsjednik.
XS
SM
MD
LG