Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Koštunica: Srbija neće preći preko oslobađanja Haradinaja


Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da Srbija neće preći preko odluke Haškog tribunala da se Ramuš Haradinaj proglasi nevinim.

"Po svemu sudeći EU misli da je njen pravi odgovor da ćuti o odluci da se oslobodi Raumuš Haradinaj i da je najbolje da se pravi kao da se ništa nije dogodilo", navodi se u izjavi Koštunice. Prema njegovim rečima, Haški tribunal je izbrisao razliku izmedju zločinca i nevinosti, i na taj način opravdao strašne zločine Ramuša Haradinaja.
On je rekao da Srbija ne pristaje da se "opravdaju zločini Haradinaja nad nevinim Srbima i da se sve završi kao jedna medijska tema koja je trajala par dana".
"Pošto je za EU Haški tribunal svetionik evropskih vrednosti, sada moramo na odgovoran način sa EU da utvrdimo da li institucija koja je izdala uverenje jednom ratnom zločincu da je nevin zaslužuje da se dalje uopšte naziva sudom", istakao je Koštunica.
Prema njegovim rečima, mora se konačno odrediti da li je za EU Haški tribunal i posle ove mračne odluke svetionik evropskih vrednosti i vrhovno merilo za odredjivanje evropskih standarda u procesima evropskih integracija.
"Srbija ima puno pravo da do kraja istraje da se utvrdi da li se Haški tribunal može zvati legitimnim sudom, jer je to obaveza Srbije prema nevinim žrtvama koje su ponižene proglašavanjem Ramuša Haradinaja nevinim", naveo je Koštunica.

Haški tribunal oslobodio je u četvrtak Ramuša Haradinaja optužbi za ratne zločine 1998. godine.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG