Dostupni linkovi

Buš se obratio građanima Zagreba


Hrvatski premijer Ivo Sanader i američki predsednik Džordž Buš (George W. Bush) izrazili su u subotu u Zagrebu u obraćanju hrvatskim građanima zadovoljstvo što je Hrvatska dobila pozivnicu za NATO i poručili da su vrata Saveza otvorena i ostalim zemljama regije.

Buš je pozdravio je građane na Markovu trgu na hrvatskome, s "Dobro jutro" i kazao da je počašćen što se nalazi tu s čelnicima Hrvatske, Albanije i Makedonije.

"Ponosan sam što stojim na tlu nezavisne Hrvatske", kazao je Buš, te podsetio je da je Hrvatska prošla "težak rat i nevolje i izgradila zrelu demokratiju. Zapreti li vašoj zemlji ikakva opasnost, SAD i NATO stajaće uz vas i niko vam više slobodu neće oduzeti", rekao je američki predsednik.

On je istakao da su sloboda i demokratija ugrožene širom sveta, ali da još ima onih koji se pitaju je li sloboda vredna žrtve.

"Vi u Hrvatskoj možete reći: Isplati se boriti za slobodu", poručio je Buš.

Osvrnuvši se na stanje u regiji, poručio je da je NATO otvoren za sve zemlje i izrazio zadovoljstvo što su BiH i Crna Gora tzv. intenziviranim dijalogom preduzele važan korak u približavanju Savezu.

Izrazio je žaljenje što Makedonija nije pozvana u NATO. "Njen je poziv samo odložen, a američka pozicija je jasna da Makedonija treba što pre da zauzme svoje mesto u NATO-u".

Buš je izrazio nadu da će “slobodna I prosperitetna Srbija naći mesto u evropskoj porodici I živeti u miru sa svojim susedima.

U govoru građanima na Markovu trgu pre Buša, premijer Sanader pozdravio je američkog predsednika kao vođu zemlje koja je tako snažno doprinela ostvarenju sna o mirnom, demokratskom i slobodnom svetu, uključujući i o slobodnoj, demokratskoj Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG