Dostupni linkovi

Buš i Sander podržali evroatlantske integracije regije


Hrvatski premijer Ivo Sanader i američki predsednik Džordž Buš (George Bush) zajednički su u subotu u Zagrebu podržali približavanje svih zemalja jugoistočne Europe evroatlantskim integracijama, izrazivši istodobno žaljenje što Makedonija na samitu NATO-a u Bukureštu nije dobila pozivnicu za priključenje Savezu. Premijer Sanader rekao je da se razgovaralo i o načinima intenziviranja odnosa između Hrvatske i SAD uključujući i unapređenje ekonomskih odnosa. Dodao je da je u tom smislu zamolio predsednika Buša da uputi trgovinsku delegaciju u Hrvatsku.

Hrvatski premijer je zahvalio Bušu na snažnoj podršci Hrvatskoj koja je krunisana ne samo pozivnicom za NATO, nego i njegovom posetom Hrvatskoj, ocenivši bilateralen odnose veoma dobrim a da bi "mogli biti još bolji".

Predsednik Buš rekao je da je ovo "istorijski trenutak" za Hrvatsku istakavši da se nada da je i narod u Hrvatskoj zadovoljan, kao što je i on, pozivnicom Hrvatskoj u NATO.

Sanader je rekao da je u razgovorima dotaknut širok opseg tema, od bilateralnih odnosa do odnosa u regiji, ali i nekih drugih tema važnih za svetsku politiku. .

Bush je dodao da se razgovaralo i o viznom režimu.

"Neki u vašoj zemlji pitaju se zašto ne mogu lakše putovati" u SAD kako bi posetili svoje rođake. "Mislim da bi trebalo da budu u mogućnosti da to učinite. Želimo pomoći vašoj zemlji da njeni ljudi lakše putuju, sarađujemo s vašom vladom”, rekao je Buš, naglasivši ipak da ne želi stvoriti "lažne nade" da bi se to moglo dogoditi odmah.

Američki predsednik izrazio još jednom žaljenje što nije imao priliku da vidi hrvatsku obalu, a premijer Sanader našalio se da se nisu uspeli dogovoriti čija je obala ljepša.

Nakon sastanka Bush se obratio hrvatskom narodu na Trgu sv. Marka. Potom će se, na kraju posete sastati s predsednicima i premijerima zemalja Jadranske povelje - Hrvatske, Albanije i Makedonije. Albanija je uz Hrvatsku takođe dobila pozivnicu za NATO-a za razliku od Makedonije zbog spora sa susednom Grčkom oko imena.

Nakon toga američki predsednik odlazi u posetu Rusiji.
XS
SM
MD
LG