Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kučan kritizirao politiku prema Kosovu


Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan u petak je kritizirao politiku koja je rezultirala priznanjem nezavisnosti Kosova, rekavši da se odstupilo od važećeg načela da se državne granice ne mijenja jednostranim činom.
Rješavanje balkanske krize je prilika koju Evropa do sada nije iskoristila.. Njena bi dužnost bila da kaže smije li se pristati na doktrinu po kojoj pripadnici naroda koji se nacionalno, vjerski, kulturno i civilizacijski razlikuju ne smiju, nakon međusobnih sukoba, nikad više živjeti zajedno jer ih te razlike navodno blokiraju u suživotu pa ih je potrebno odvojiti državnim granicama, rekao je Kučan u nastupu pred poslovnim ljudima iz jugoistočne Evrope, na konferenciji u Portorožu. Kučan je izjavio da bi međunarodna zajednica, a u prvom redu EU, trebala uvjeriti balkanske "političke elite" da za njih važe ista načela kao i u svijetu, da je potrebno naći zajedničke načine suživota s različitima i s manjinama te omogućiti političku demokratiju, vladavinu prava, građansku ravnopravnost i multietičnost.
Kako je iznio Kučan, posljedice crtanja novog zemljovida na jugoistoku Europe mogle bi biti pogubne za dugoročni mir, stabilnost i suživot u regiji, a odluka o priznanju Kosova smanjila je i manevarski prostor za jaču ekonomsku saradnju u regiji.
XS
SM
MD
LG