Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Na dnevnom redu odnosi Rusija-NATO


Odnosi NATO-a s Ukrajinom i Rusijom glavna su tema trećeg i posljednjeg dana sastanka na vrhu u Bukureštu na kojem sudjeluju i predsjednici tih dviju zemalja Viktor Juščenko i Vladimir Putin.
Putin je u glavni grad Rumunjske doputovao u četvrtak navečer.
Čelnici NATO-a nisu se u četvrtak uspjeli suglasiti o primanju Gruzije i Ukrajine u Akcijski plan za članstvo (MAP), prvi korak prema konačnom članstvu u Savezu, ali su u priopćenju objavili kako će se obje bivše sovjetske republike na kraju priključiti NATO-u. Njemačka i Francuska rekle su da se protive ulasku Ukrajine i Gruzije u MAP, dok se Sjedinjene Države, kao i nove članice poput Poljske i Mađarske, zauzimaju za približavanje Kijeva i Tbilisija NATO-u. Odluke se u NATO-u donose jednoglasno.
Nečlanica NATO-a Rusija, koja je važan opskrbljivač energijom Njemačke i Francuske, oštro se protivi bilo kakvom približavanju Ukrajine i Gruzije Savezu i smatra ga prijetnjom svojoj sigurnosti.
"Vruća tema" sastanka čelnika NATO-a s Putinom bit će i američki proturaketni štit u Europi. SAD i Češka objavile su u četvrtak da su dovršile pregovore o sporazumu o proturaketnoj zaštiti koji bi uskoro trebao biti i potpisan. Prema sporazumu, američki radar za otkrivanje balističkih raketa bio bi stacioniran u Češkoj i spojen s ostalim američkim proturaketnim postrojenjima u Europi i SAD-u.
Američki proturaketni obrambeni štit, čije bi se radari nalazili u Češkoj i rakete-presretači u Poljskoj, izazavao je žestoko protivljenje Rusije koja ga smatra prijetnjom vlastitoj sigurnosti. Washington, pak, tvrdi da štit nije usmjeren protiv Rusije, nego mu je cilj zaštita od mogućih napada neprijateljskih zemalja, poput Irana i Sjeverne Koreje
XS
SM
MD
LG