Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bez poziva Makedoniji u NATO?


Član delegacije Makedonije na samitu u Bukureštu Nikola Dimitrov izjavio je agenciji Aosšijeted Press da njegova zemlja nije dobila poziv za prijem u NATO, ističući da je to veliko razočarenje i da to može destabilizovati Balkan.
Na samitu NATO-a, koji je u četvrtak počeo u Bukureštu, odložena je ceremonija na kojoj Hrvatska i Albanija treba da dobiju poziv za članstvo u ovog organizaciji, javljaju svetske agencije. Naime, prema nezvaničnim izvorima, lideri NATO-a pokušavaju da u poslenjem času postignu sporazum o uslovnom pozivu i Makedoniji tako što bi se njen ulazak u Severnoatlantsku alijansu oročio do trenutka dogovora sa Grčkom oko njenog imena.
Grčka, koja ima pravo veta, protivi se prijemu Makedonije sve dok se ne reši pitanje njenog imena tvrdeći da sadašnji naziv implicira teritorijalne pretenzije Skoplja s obzirom da se i severnogrčka provincija zove Makedonija.
Zbog protivljenja Nemačke i drugih članica NATO, sinoć je odlučeno da se Ukrajina i Gruzija na ovom samitu ne priključe Akcionom planu za članstvo, na čemu insistiraju Sjedinjene Američke Države ali će se o tom pitanju razgovori nastaviti danas.
XS
SM
MD
LG