Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rehn poručio vlastima BiH: Nema plana B


Olli Rehn

U Parlamentu BiH u utorak se nastavlja izjašnjavanje o zakonima o reformi policije, koji su ključni uslov za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Komesar za proširenje EU Olli Rehn poručio je zastupnicima da drugog načina za potpisivanje Sporazuma sa EU nema.

Tokom višesatne burne debate na uticajnom Vanjskopoltičkom odboru Evropskog parlamenta, u čijem je radu u srijedu uveče učestvovao i evropski komesar za proširenje Olli Rehn, na dnevnom redu je bila i Bosna i Hercegovina.

U dijelu rasprave o reformi policijskih struktura, švedska članica ovog odbora Anna Ibrišagić je pitala Rehna da li Evropska komisija ima ikakav plan “B” ako u Parlamentu BiH zakoni o policijskoj reformi ponovo ne budu usvojeni? Postoji li, pitala je Ibrišagić, neka druga mogućnost da BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa policijskom reformom kao uslovom koji će se ostaviti za kasnije ili bi ovosedmično eventualno odbijanje predloženih zakona značilo istovremeno i kraj nade da će SSP biti potpisan 28. aprila?

Odgovarajući na ovaj paket pitanja, Rehn je kazao:

"Važno je da sve bh. političke stranke shvate kako je neophodno da se koncentriraju na to da prijedlog zakona o policijskoj reformi ovaj put prođe parlamentarnu proceduru i da ne očekuju nikakav plan 'B'."

Lideri političkih stranaka su tri-četiri godine radili na ovom pitanju, podsjetio je Rehn i rekao:

"Sada su vrlo blizu rješenja i treba da shvate da nije vrijedno trošiti novo vrijeme. U suprotnome to bi značilo da je nešto sistematski pogrešno postavljeno, a ja odbijam vjerovati u takvu pretpostavku. Zato je moja poruka bh. liderima: iskoristite priliku, izglasajte reformu policije, jer je to je put koji vas vodi prema Evropskoj uniji, to je ono što vaši građani žele i što od vas očekuju."

Zastupnički dom Parlamenta BiH danas se treba izjasniti o zahtjevima Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Stranke za BiH i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH da prijedlozi zakona tih stranaka o reformi policije budu razmatrani po hitnoj proceduri. Rasprava o zahtjevu za razmatranje po hitnoj proceduri Prijedloga zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture i Prijedlogu zakona o direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi okončana je u srijedu. Vrijeme do glasanja stranke bi, prema najavi predsjedavajućeg Zastupničkog doma Milorada Živkovića, trebalo da iskoriste za dodatne konsultacije o ovim zakonima.
XS
SM
MD
LG