Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovo spremno na saradnju s Beogradom


Predsjednik privremene vlade Kosova Hashim Thaqi izjavio je da je protiv podjele pokrajine, da njegova vlada želi integrirati Srbe u kosovske institucije i da je spremna saradjivati s Beogradom.
U intervjuu za bečki dnevni list Wiener Zeitung, kosovski premijer je izjavio da je za mir i sigurnost u čitavom regionu veoma važno prisustvo NATO-a na Kosovu i da je Sjevernoatlantska alijansa dobrodošla u pokrajini, isto kao i nova policijsko-pravosudna misija EU (Euleks).
Na pitanje da li je problematično što je većinski srpski sjever Kosova privrženiji Beogradu nego Prištini, on je naglasio da je glavni grad Kosova Priština i da njegova vlada želi Srbe da integrira u kosovske institucije.
"Za Mitrovicu jedino rješenje je poštovanje prijedloga Marttija Ahtisaarija, koji predvidja da to bude grad s dvije odvojene opštinske administracije", smatra Thaqi.
Kada je o odnosu s Beogradom riječ, on je podvukao da je kosovska vlada spremna na saradnju, kakvu ima i s drugim susjedima Albanijom, Makedonijom i Crnom Gorom.
XS
SM
MD
LG