Dostupni linkovi

Rupel: EU narednih dana o podstreku Srbiji


Članice EU su praktično saglasne, osim nekih izuzetaka, da je trenutak da se učini korak napred na putu Srbije u EU, izjavio je danas šef slovenačke diplomatije, Dimitrij Rupel. On je na konferenciji za novinare po završetku neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU na Brdu kod Kranja rekao da će se tome razgovarati narednih dana. Povodom jutrošnjeg sastanka sa ministrom spoljnih poslova Srbije, Vukom Jeremićem, Rupel je rekao da je Jeremić na pitanje šta je potrebno da se učini da se pomogne Srbiji na putu ka EU, rekao da bi proevropske snage u Srbiji rado videle brzo potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren je kazao da je, nakon zaključivanja tehničkih pregovora sa Srbijom u septembru i parafiranja SSP u novembru prošle godine, sada na članicama EU da procene da li je Srbija ispunila uslove za potpisivanje tog sporazuma. On je rekao da je u okviru plana za liberalizaciju viznog režima planirano da se sa Srbijom o tome postigne dogovor u aprilu, a sa drugim zemljama regiona što je pre moguće.

Ministri EU su danas razgovarali i o interkulturnom dijalogu, u okviru koga su razmotreni odnosi Srba i Albanaca i Izraelaca i Palestinaca.

Oni su osudili nasilje u Tibetu i pozvali na dijalog kineskih vlasti s tibetanskim verskim vođom Dalaj-Lamom. Dimitrij Rupel izjavio je da treba odvojiti pitanje predstojećih Olimpijskih igara u Pekingu i pitanje ljudskih prava, ali nije isključio da će se EU u vezi s pitanjem ljudskih prava ubuduće odazivati oštrijim izjavama.
XS
SM
MD
LG