Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Moratinos: EU želi Sporazum sa Srbijom pre izbora


Šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos izjavio je danas na Brdu kod Kranja da je na ministarskom zasedanju Evropske unije zaključeno da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom trebalo potpisati pre parlamentarnih izbora 11.maja. Ministri inostranih poslova EU su zato od vlade u Hagu i, posebno, holandskog parlamenta zatražili da se pronaže formula kako bi se prevazišlo insistiranje Holandije na izručenju optuženog Ratka Mladića Haškom sudu pre potpisivanja sporazuma EU-Srbija. Šef španske diplomatije je rekao agenciji Beta da ministri EU smatraju da bi potpisivanje sporazuma bila jasna poruka srpskom narodu i Srbiji da ih Evropska unija želi u svojim redovima.

U zajedničkoj izjavi ministara spoljnih poslova država EU, regiona i visokih predstavnika EU u regiji, nakon završenih razgovora, između ostalog piše da Srbija može da ubrza svoj put ka EU, uključujući i sticanje statusa kandidata u skoroj budućnosti, ali njeni sadašnji i budući politički lideri moraju da potvrde posvećenost evropskoj perspektivi i ispune preostale uslove za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Istovremeno, ministri spoljnih poslova Holandije i Belgije Maksim Verhagen i Karel de Guht su se u autorskom tekstu, objavljenom danas u "Politici", založili za Srbiju u Evropi, ali su istakli da ne treba ublažavati uslove koje je EU postavila za ostvarenje tog cilja.

"Puna saradnja sa Međunarodnim sudom za zločine u bivšoj Jugoslaviji je jedan od kriterijuma. Oko toga nema pregovaranja. Posle svega, ta saradnja je odraz standarda vladavine prava kojom se rukovodi Evropa", istakli su Verhagen i De Guht.

XS
SM
MD
LG