Dostupni linkovi

Rupel: Jeremić dobio priliku da predstavi svoja viđenja


Drugog dana rada, ministri spoljnih poslova Evropske unije (EU) su se na Brdu kod Kranja prvo sastali sa šefom diplomatije Srbije Vukom Jeremićem.

"Dali smo mu mogućnost da predstavi srpske poglede, i istovremeno je čuo na šta Srbija može da računa do majskih izbora od EU, rekao je danas ministar spoljnih poslova Slovenije i predsedavajući ministrima EU Dimitrij Rupel. On je pritom spomenuo politički sporazum koji EU nudi Srbiji, kao i predlog o viznim olakšicama. Na današnji susret pored šefova diplomatija država zapadnog Balkana, pozvan je i kosovski premijer Hašim Tači.

Vuk Jeremić je rekao posle razgovora da je snažno potvrđena "predanost evropskom putu Srbije", ali je upozorio da je Srbija "u vrlo teškoj i izazovnoj situaciji". On je predočio da je kosovska situacija pretnja regionalnom miru i stabilnosti i da zato međunarodna zajednica mora zajednički da nađe rešenje za to pitanje. Srbiji, prema njegovim rečima, predstoje ključni izbori posle oktobra 2000, na kojima će srpski narod podržati dalju evropsku integraciju zemlje.

On je stavio do znanja da odmah putuje u Beograd da bi učestvovao na početku predizborne kampanje "Za evropsku Srbiju" i da zato neće učestvovati na sastanku ministara inostranih poslova evropske 27-orice i zemalja Zapadnog Balkana. Srpski ministar je time odgovorio na pitanje novinara da li njegovo neučestvovanje na tom zasedanju znači da nije želeo da se susretne s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, koji je pozvan na ovaj sastanak u sklopu delegacije UNMIK-a.

Ministri spoljnih poslova EU trebalo bi da nakon susreta objave izveštaj u kojem će, kako je rekao Rupel, biti opis stavova o odnosu Evrope prema zapadnom Balkanu.
XS
SM
MD
LG