Dostupni linkovi

Uskoro formiranje Ministarstva odbrane Kosova


Priština, zgrada Vlade Kosova
Priština, zgrada Vlade Kosova

Na Kosovu su izvršene sve zakonske i druge pripreme za formiranje Ministarstva odbrane i Bezbednosnih snaga Kosova, koje će biti formirane prema predlogu međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija.

Prema rečima zamenika premijera Kosova Hajredina Kuqija, Skupština Kosova je usvojila Zakon o Bezbednosnim snagama Kosova i Zakon o osnivanju Bezbednosnih snaga Kosova, koji će stupiti na snagu nakon usvajanja i stupanja na snagu novog Ustava Kosova.

“Zakon o Bezbednosnim snagama Kosova je usvojen na Skupštini Kosova, ali svi ovi zakoni stupaju na snagu nakon stupanja na snagu novog ustava Kosova”.
Očekuje se da će Skupština Kosova početkom aprila usvojiti novi ustav, kaže Kuqi. On kaže da su u Vladi izvršene sve pripreme za provođenje zakona, da su u budžetu Kosova izdvojena potrebna sredstva i da će se koalicioni partneri u međuvremenu dogovoriti i oko kadrovskih rešenja.
Analitičar vojnih i bezbednosnih pitanja Ramada Qehaja kaže kako je potrebno da se uspostavljanje i kompletiranje ministarstva ali i bezbednosnih snaga Kosova ostvari u fazama.
“U prvoj fazi treba ići na formiranje Ministarstva za bezbednosne snage i Glavnog štaba ovih snaga. Istovremeno treba ići na stvaranje jedinica za civilnu zaštitu, deminiranje i jedinica koje će učestvovati u mirovnim operacijama."
Posle toga, smatra Qehaja, treba ići na na formiranje jedinica koje će obavljati poslove koje ne mogu da vrše policijske snage, radi se čisto o odbrambenim zadacima, kaže Qehaja. On ističe da bi ova snaga u potpunosti mogla da bude sposobna u roku od četiri-pet godina.
Prema dokumentu Martija Ahtisarija koji su institucije Kosova prihvatile kao osnovu za uređenje odnosa u svim, pa i ovoj oblasti, je predviđeno da Kosovo ima Ministarstvo za bezbednosne snage. Kosovo će, prema predlogu Martija Ahtisarija, imati bezbednosne snage koje čini 2.500 aktivnih i 800 rezervnih pripadnika koji će biti naoružani lakim naoružanjem. Prema tom planu, BSK neće imati tešku artiljeriju, tenkove i vazduhoplovstvo.
XS
SM
MD
LG